StoryEditor

Nemecko dúfa v lepšie vzťahy s budúcou poľskou vládou

22.10.2007, 17:34
Autor:
SITASITA

Nemecká vláda v pondelok vyzvala Poľsko, aby využilo príležitosť a upevnilo vzťahy medzi Varšavou a Berlínom. Výzva prišla po zverejnení predbežných výsledkov, podľa ktorých v krajine cez víkend zvíťazila prozápadná liberálna strana Občianska platforma (PO). "Nemecká vláda sledovala voľby so záujmom," povedal hovorca nemeckej vlády Thomas Steg. "Máme veľký záujem na dobrých susedských vzťahoch s Poľskom a dúfame, že s ponukou na takýto dialóg príde aj nová poľská vláda vo Varšave pod vedením Donalda Tuska," dodal. Vzťahy medzi Berlínom a Varšavou, naštrbené od 2. svetovej vojny, sa ešte zhoršili za vlády bratov Kaczyńských, ktorí využívali historické krivdy na získanie popularity. Po výmene poľskej vlády Nemecko dúfa v zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami.
Víťazná poľská liberálna proeurópska strana PO, ktorá vo voľbách pravdepodobne predbehla vládnych konzervatívcov, prisľúbila stiahnutie poľských jednotiek z Iraku a zlepšenie vzťahov s ostatnými členskými štátmi Európskej únie. Podľa predbežných výsledkov získala PO v nedeľných parlamentných voľbách 41 percent hlasov. Konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) premiéra Jaroslawa Kaczyńského sa podľa predbežných výsledkov so ziskom vyše 32 percent hlasov umiestnila na druhom mieste. Päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti prekonali iba dve ďalšie strany - Ľavica a demokrati (LiD) a Poľská ľudová strana (PSL). Podľa vyhlásenia volebnej komisie sa konečné výsledky volieb očakávajú v utorok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 23:10