StoryEditor

Španielsky konzervatívci plánujú tvrdšie antiimigračné opatrenia

07.02.2008, 12:46
Autor:
SITASITA

Imigranti budú musieť prisľúbiť, že sa naučia po španielsky, že budú rešpektovať španielske zvyky a vrátia sa domov, ak si nebudú môcť nájsť prácu. Vyplýva to z plánu, ktorý v rámci predvolebného programu odhalili opoziční konzervatívci. Organizácie zaoberajúce sa ochranou ľudských práv a skupiny obhajujúce záujmy imigrantov označili plán konzervatívnej Ľudovej strany za krutý a dokonca spochybnili jeho ústavnosť.
Líder opozície Mariano Rajoy predstavil plán v stredu v Katalánsku, kde žije viac imigrantov, ako v akejkoľvek inej časti Španielska. Imigranti tvoria okolo 10 percent z celkového počtu 45 miliónov obyvateľov krajiny. Imigranti, ktorí si budú chcieť obnoviť pôvodné povolenie na pobyt v trvaní jedného roka, budú musieť podpísať právne záväzný dokument, v ktorom prisľúbia, že sa budú "riadiť zákonmi, rešpektovať španielske zvyky, naučia sa jazyk, budú platiť dane a aktívne pracovať na svojej integrácii do španielskej spoločnosti a že sa vrátia späť do svojej vlasti, ak si počas stanovenej lehoty nenájdu prácu", povedal Rajoy. Návrh silne pripomína opatrenie, ktoré začalo platiť v roku 2004 vo Francúzsku, keď bol ministrom vnútra súčasný prezident Nicolas Sarkozy.
Rajoy povedal, že výmenou za vyhovenie tomuto opatreniu dostanú imigranti rovnaké práva a výhody ako občania Španielska. Javier Ramirez, predstaviteľ organizácie SOS Rasizmus, povedal, že imigranti práva majú, a to bez ohľadu na to, či vláde niečo podpíšu, alebo nie. "Je to neústavné; práva nezávisia od národnosti alebo administratívneho štatútu," povedal Ramirez. Rajoy zároveň informoval, že ak ho ľudia zvolia, vláda vyhostí imigrantov, ktorí páchajú trestnú činnosť, aj keď budú mať v poriadku všetky dokumenty a platné povolenie na pobyt.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 09:40