StoryEditor

Baskickí separatisti chystajú demonštrácie

05.10.2007, 12:55
Autor:
SITASITA

Baskickí separatisti v piatok vyzvali na masové protesty po tom, ako španielska polícia vo štvrtok večer zatkla takmer všetkých členov vedenia strany Batasuna, zakázaného politického krídla ozbrojenej organizácie ETA. Ľavicové organizácie, ktoré sympatizujú so stranou Batasuna, zverejnili výzvy, aby sa v piatok o ôsmej večer na viacerých miestach po celom Baskicku konali masové demonštrácie. Menšie výtržnosti už hlásili v noci zo štvrtka na piatok v baskickom meste Vitoria, kde protestujúci hádzali kamene na budovy bánk a cestovnej agentúry a podpaľovali odpadkové koše.
Španielska polícia vo štvrtok večer zatkla 22 vysokopostavených predstaviteľov strany Batasuna, ktorí sa stretli v baskickom meste Segura. Madridský vyšetrujúci sudca Baltasar Garzón, ktorý štvrtkové zatýkanie prikázal, mal podozrenie, že cieľom schôdzky bolo odovzdanie právomocí novým lídrom strany, ktorá je oslabená predošlými zatknutiami. Uviedol to justičný zdroj.
ETA počas štyroch desaťročí ozbrojeného boja za nezávislosť Baskicka usmrtila vyše 800 ľudí. Organizáciu ETA aj jej politické krídlo Batasuna považuje Európska únia a USA za teroristické organizácie. Španielsko stranu Batasuna zakázalo v roku 2003 preto, že sa odmietla vzdať násilia a prerušiť spojenie s ETA. V regionálnych voľbách v Baskicku v roku 2001 získala Batasuna 10 percent a v komunálnych voľbách v roku 1999 približne 20 percent hlasov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:17