StoryEditor

Súd zakázal plánovanú trasu protestného pochodu

05.09.2007, 14:42
Autor:
SITASITA

Demonštrantom, ktorí plánovali hlavný protestný pochod na záver summitu lídrov Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v austrálskom Sydney, sa do cesty postavila prekážka v podobe rozhodnutia súdu, ktorý v stredu plánovanú trasu pochodu zakázal. Na pochode organizácie Stop Bushovej koalícii by sa malo podľa očakávaní organizátorov zúčastniť až okolo 20 tisíc demonštrantov, ktorí chcú protestovať proti vojne v Iraku a americkej politike v oblasti globálneho otepľovania.
Súd rozhodol, že trasa pochodu sa nesmie dostať do blízkosti konania summitu v budove Opery. Sudca demonštrantom namiesto toho povolil kratší pochod cez tri bloky, rovnako mimo miesta konania fóra. Organizátor zhromaždenia Alex Bainbridge povedal, že plánovaný sobotňajší pochod sa môže uskutočniť aj napriek rozhodnutiu súdu. "Nikdy sme nevylúčili nenásilný prejav občianskej neposlušnosti," povedal Bainbridge novinárom. Pokiaľ nebudú demonštranti rešpektovať rozhodnutie súdu, môžu ich úrady obviniť z porušenia celého radu priestupkov. Bainbridge informoval, že členovia koalície sa stretnú v stredu večer a trasu pochodu oznámia vo štvrtok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 18:05