StoryEditor

Súd rozhodol o vine Josého Padillu

17.08.2007, 09:07
Autor:
SITASITA

José Padilla, ktorého americká vláda označovala za "nepriateľského bojovníka", je vinným z podpory teroristických aktivít. Viac ako päť rokov po jeho zatknutí o tom vo štvrtok rozhodol súd v Miami na Floride. Podľa súdneho rozhodnutia 36-ročný americký občan Padilla a jeho dvaja spoluobžalovaní plánovali v zahraničí vraždy, únosy a mrzačenie ľudí. Všetkým trom odsúdeným hrozí doživotné väzenie. Padillu, ktorý konvertoval na islam, zatkli v máji 2002 na letisku v Chicagu potom, ako sa vrátil z Pakistanu. Pôvodne čelil podozreniam, že plánoval útok pomocou takzvanej "špinavej" atómovej bomby.
Bývalý člen chicagského pouličného gangu strávil v americkom vojenskom väzení tri a pol roka bez vznesenia obvinenia. Proces začal až v novembri 2005 a zameral sa na údajné členstvo v teroristickej bunke, ktorá finančne a materiálne podporovala islamských militantov a sprostredkovala bojovníkov pre "svätú vojnu" v zahraničí. Padilla podľa rozhodnutia súdu aktívne komunikoval s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Kájda s cieľom absolvovať výcvik v jej tábore v Afganistane. Pôvodné obvinenia z plánovania bombového útoku súd nepotvrdil. Rozhodnutie o výške trestu má súd oznámiť v decembri.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 05:26