StoryEditor

Američania získavajú osobné údaje o pasažieroch po novom

01.08.2007, 14:11
Autor:
SITASITA

Výmena osobných údajov o cestujúcich v leteckej doprave medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou sa od stredy riadi novými pravidlami. Americké úrady po novom získajú len 19 údajov o každom cestujúcom z EÚ, zatiaľ čo doteraz bolo týchto informácií 34. Experti na ľudské práva sa však zhodujú, že niektoré z požadovaných informácií, ktoré pribudli alebo sa zmenil ich popis, zasahujú hlbšie do súkromia cestujúcich.
Americké úrady sa ešte pred odletom lietadla, ktoré má namierené do USA, dozvedia meno, dátum narodenia, adresu, číslo kreditnej karty či číslo telefónu každého cestujúceho. Podľa nových pravidiel k požadovaným informáciám patrí už napríklad aj to, kde cestujúci sedí a akú veľkú má batožinu.
Najväčšou zmenou v nových pravidlách, na ktorých sa USA a EÚ dohodli minulý týždeň, je predĺženie lehoty, počas ktorej môžu americké úrady uchovávať informácie o pasažieroch. Doteraz to bolo tri a pol roka, teraz to je až pätnásť.
Priamy prístup k údajom bude mať väčší počet amerických úradov. Ako však informuje český internetový server iDnes.cz, s citlivými osobnými údajmi, ako etnický pôvod či zdravotný stav, sa budú môcť úrady oboznamovať len v prípade ohrozenia ľudských životov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 09:48