StoryEditor

Bojovníci Fatahu obsadzujú Západný breh Jordánu

16.06.2007, 13:49
Autor:
SITASITA

Stovky bojovníkov palestínskeho hnutia Fatah a jeho militantnej zložky Brigády mučeníkov al-Aksá začali v sobotu vyháňať stúpencov a nominantov konkurenčného hnutia Hamás z úradov a inštitúcií na palestínskom Západnom brehu Jordánu. Podľa popredného predstaviteľa Brigád mučeníkov al-Aksá ide o odvetu za počínanie Hamásu v Pásme Gazy, kde je situácia opačná a za posledný týždeň tam prišlo pri zrážkach medzi bojovníkmi Hamásu a Fatahu o život najmenej 110 ľudí.

Bojovníci Fatahu v sobotu obsadili okrem iných aj budovu palestínskeho parlamentu v Ramalláhu, hlavnom meste na Západnom brehu Jordánu, ako aj budovu ministerstva školstva patriaceho Hamásu či úrad predsedu vlády Ismáíla Haníju, ktorý je tiež z Hamásu. Na obsadených budovách už podľa zahraničných reportérov visia vlajky Fatahu. Ozbrojenci z tohto hnutia sa pokúsili uniesť aj podpredsedu parlamentu Hassana Chrejšníha. Pôvodné správy svetových agentúr, že ho uniesli priamo z jeho kancelárie a odviezli na neznáme miesto, pred malou chvíľou popreli zamestnanci jeho kancelárie. Ako tvrdia, ozbrojencom z Fatahu sami zabránili v únose.

Podľa predstaviteľa Brigád mučeníkov al-Aksá, ktorý si prial zostať v anonymite, chcú sily lojálne Fatahu a jeho vodcovi - palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi - postupne obsadiť celý Západný breh Jordánu. Stúpenci a členovia Hamásu, ktorých vyženú z ich úradov, sa už do nich podľa neho nebudú môcť nikdy vrátiť.

V ďalšom meste na Západnom brehu Jordánu, Nábuluse, stúpenci Abbásovho Fatahu v sobotu obsadili okrem iných aj budovu mestskej rady, miestnej televízie, kultúrneho centra či islamskej školy. Zo všetkých budov vyhnali ľudí z Hamásu a vyvesili na ne vlajky Fatahu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:35