StoryEditor

Belehrad plánuje návrat vojska a polície do Kosova

17.08.2007, 16:55
Autor:
SITASITA

Belehrad v piatok apeloval na návrat svojho vojska a polície do Kosova, tento krok by však mohol zvýšiť etnické napätie v spornej provincii. Hovorca srbského premiéra Vojislava Koštunicu Alexander Šimič povedal, že "nastal čas na návrat" približne 1 000 príslušníkov srbských bezpečnostných síl do provincie, v ktorej 90 percent z takmer dvojmiliónovej populácie tvoria etnickí Albánci.
Na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) prijatej v roku 1999, kedy jednotky NATO vyhnali z Kosova srbských vojakov vyvražďujúcich kosovských albánskych separatistov, Srbsko povolilo návrat 1000 policajtov a vojakov na hranice provincie a na ochranu srbských hradov a kláštorov. Príslušníci mierovej misie NATO a OSN v Kosove však presun nepovolili z obavy, že to môže podráždiť kosovských Albáncov a znovu vyvolať násilie a etnické napätie v konfliktami zmietanom regióne. Kosovo je formálne stále súčasťou Srbska, od skončenia vojny medzi etnickými Albáncami a Srbmi v rokoch 1998-1999 však juhosrbskú provinciu spravuje OSN a NATO.
Medzinárodná trojka zložená zo zástupcu Spojených štátov, Európskej únie (EÚ) a Ruska pokračuje ďalším kolom rokovaní o budúcnosti spornej srbskej provincie, ktorá je v súčasnosti pod správou OSN. Nové kolo rokovaní sa uskutoční 30. augusta v rakúskej metropole Viedeň.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 07:08