StoryEditor

Prvý Marťan už má fotku. Alebo ide len o skalu?

28.01.2008, 00:41
Je to skutočný mimozemšťan? Akýsi marťanský muž z púšte? Alebo snáď socha zanechaná na planéte mysliacimi bytosťami? Alebo len prachobyčajná skala?

Takto v stredu špekulovali niektoré britské noviny o fotografií povrchu Marsu, na ktorej, ako sa zdá, je vidieť človeku podobnú postavu, zostupujúcu z mierneho svahu.  

Onen mimozemšťan je v skutočnosti malý rozmazaný detail na obrovskej panoramatickej fotografii vyfotenej na okraji Gusevovho krátera. Na Marse fotku zhotovilo začiatkom novembra minulého roku robotické vozidlo Spirit. Na webovej stránke NASA sa však fotografia objavila len nedávno, 2. januára. Niektorí bloggeri využili k bližšej analýze fotografie možnosti grafického programu Photoshop, až našli postavu „humanoida“.

"Vedci z NASA boli touto fotografiou zmätení," píše Times of London, navzdory skutočnosti, že nikto z NASA výjavy na fotografii ani v najmenšom nekomentoval.

Blog BadAstronomy.com sa objavu postavy smeje: "Človek? Je to len malá skala vzdialená kúsok od terénneho vozidla!"

Ďalšie britské noviny to vzali s humorom. Tak napríklad Sun tvrdí, že na fotografii je detektív Gene Hunt, opitý, sexistický policajt zo seriálu BBC "Život na Marse."


Článok bol pôvodne publikovaný na DigiWeb.cz.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:57