StoryEditor

Kontrola dopingu na rázcestí

25.08.2006, 00:00

Najčerstvejšie prípady dopingu športovcov, ale aj aféry z blízkej či dávnejšej minulosti, nárast počtu odhalení užívania zakázaných látok v športe nás nútia prehodnotiť doterajšie zásady a metódy dopingovej kontroly. K čomu vlastne dochádza, čo je doping samotný a čo môžeme urobiť pre jeho elimináciu?
V snahe dosiahnuť čo najlepší športový výkon sa však často používajú farmakologické látky, metódy a činnosti, ktoré protirečia etike športu a princípom ochrany zdravia športovca. Doping znamená porušenie akéhokoľvek antidopingového pravidla. V zúženom zmysle je dopingom predovšetkým preukázané požitie zakázaných farmakologických látok a nedovolených metód zlepšovania výkonnosti.
Povinnosťou a prísnou zodpovednosťou každého športovca je zabezpečiť, aby sa žiadna zakázaná látka nedostala do jeho tela. Športovci sú zodpovední za prítomnosť ktorejkoľvek zakázanej látky alebo jej metabolitov, alebo markerov vo svojich telesných vzorkách.
Postupným vývojom nielen športu, ktorý smeruje k neustálemu zvyšovaniu úrovne športových výkonov a s tým spojeným nárastom zneužívania rôznych foriem dopingových látok a dopingových metód, dochádza aj k neustálemu zdokonaľovaniu kontrolných mechanizmov športovcov vrátane prijímania účinných medzinárodných noriem a dohôd. Významný spoločenský dosah športu a neustále vzrastajúci rozsah športových aktivít vedie jednotlivé krajiny k nutnosti zaviesť také opatrenia, vrátane legislatívnych riešení, ktoré obmedzia, respektíve úplne eliminujú porušenie mnohých antidopingových pravidiel.
Z tohto hľadiska v podmienkach Slovenska je nevyhnutné stanoviť legislatívny rámec kontroly dopingu v športe, či už ako súčasti zákona o športe, alebo v polohe samostatného zákona o dopingu. Ide nám predovšetkým o ochranu zdravia športovca pri možnom a preukázanom porušení zákazu poberania dopingových látok. Predovšetkým nám ide o razantný postih ďalších aktivít súvisiacich s uchovávaním, distribúciou a možným šírením takýchto látok inými osobami v športovom prostredí.
Inak povedané, nemáme záujem týmito opatreniami kriminalizovať športovcov. Chceme najmä minimalizovať kriminálne aspekty dopingu a jeho negatívne vplyvy na zdravie športovcov, ale aj z dôvodu zachovania skutočného poslania, významu a hodnôt športu pri upevňovaní fyzickej a duševnej sviežosti, ako aj pre zachovanie skutočného ducha športu pre našu budúcnosť a ďalšie generácie.

Autor je generálny sekretár Antidopingového výboru SR

Čo je porušenie antidopingových pravidiel
-- použitie alebo pokus o použitie zakázanej látky alebo zakázanej metódy
-- odmietnutie alebo nepodrobenie sa odberu vzorky, alebo vyhýbanie sa odberu vzorky,
-- neoznámenie miesta pobytu a nezabezpečenie relevantnej dostupnosti športovca pre
mimosúťažné testovanie
-- falšovanie alebo pokus o falšovanie niektorej časti dopingovej kontroly
-- vlastníctvo zakázanej látky a metód, pokiaľ nepreukáže, že ich vlastníctvo je v súlade s
možnou, ale už udelenou výnimkou pre terapeutické použitie
-- vlastníctvo látky, ktorá je zakázaná -- športovcom, ale aj ktoroukoľvek osobou realizačného
personálu športovca
-- nezákonné obchodovanie s niektorou zakázanou látkou alebo zakázanou metódou
-- podanie alebo pokus o podanie zakázanej látky alebo zakázanej metódy niektorému
športovcovi, alebo asistencia, povzbudzovanie, pomoc, navádzanie, zatajovanie, alebo
iný druh spoluviny týkajúci sa porušenia antidopingového pravidla, alebo akýkoľvek pokus
o porušenie

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/diskusia-hn, menuAlias = diskusia-hn, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:24