StoryEditor

EÚ žaluje SR kvôli smernici, čo od budúceho roka neplatí

22.03.2006, 18:47
Autor:
TASRTASR

Platnosť smernice Európskej únie (EÚ), na základe ktorej bol vypracovaný návrh zákona o povinnej základnej kvalifikácii a pravidelnom výcviku vodičov, ktorý dnes schválila vláda, sa končí tento rok. Okrem toho táto smernica nebola predmetom negociácie medzi SR a EÚ pri našom vstupe do únie.
Uviedol to dnes po rokovaní vlády minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič. Reagoval tak na skutočnosť, že proti SR bola podaná žaloba na Európsky súdny dvor, pretože do právneho poriadku SR nebola v stanovenej lehote zavedená smernica EÚ. Podľa neho sa to netýka len SR, v takejto situácii sú mnohé okolité štáty, tak nové ako aj staré krajiny.
"Po upozornení zo strany EÚ, že je treba implantovať aj starú smernicu, aj keď už končí jej platnosť, urýchlili sme jej prípravu, ale nezamedzili sme podaniu žaloby na Európsky súdny dvor. Predpokladám, že keď v priebehu roku 2006 splníme legislatívu, konanie pred Európskym súdnym dvorom bude zastavené," uviedol Prokopovič.
Od januára budúceho roka bude v EÚ platná nová smernica, ktorá stanoví povinnosť zaviesť povinné školenie vodičov nákladných áut až k 1. januáru 2008 a pre vodičov osobných áut k 1. januáru 2009, uzavrel Prokopovič.
Základná kvalifikácia podľa schváleného návrhu zákona sa bude týkať vodičov nákladnej dopravy, od ktorých sa vyžaduje vodičské oprávnenie skupín C, C+E, C1+E alebo podskupiny C1, či vodičské oprávnenie uznané ako rovnocenné. Podrobiť sa systému základnej kvalifikácii a systému pravidelného výcviku podľa zákona budú musieť aj vodiči osobnej dopravy, ktorí potrebujú vodičské oprávnenie skupín D, D+E alebo D1+E, či podskupiny D1 alebo vodičské oprávnenie uznané ako rovnocenné.
Kurzy základnej kvalifikácie budú prebiehať v autoškole, ktorá je registrovaná na vykonávanie takýchto kurzov. Krajský úrad dopravy zostaví skúšobnú komisiu a vystaví osvedčenie o základnej kvalifikácii. Toto vydá vodičovi na základe protokolu o skúške.
Účinnosť zákona je navrhnutá od 1. septembra 2006.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 16:33