StoryEditor

Český finančník Bakala kupuje týždenník Respekt

15.06.2006, 11:31
Autor:
TASRTASR

Spolumajiteľ baní OKD Zdeněk Bakala kúpi časť českého dlhodobo stratového týždenníka Respekt. S doterajším väčšinovým vlastníkom vydavateľstva R-Presse, senátorom Karlom Schwarzenbergom, sa dohodol na vstupe do firmy. O konkrétnych podieloch sa ešte rokuje, už teraz však týždenník čerpá od Bakalu finančnú injekciu vo výške 20 až 30 miliónov Kč, v prepočte asi 26,9 až 40,3 milióna Sk.
"Pre vydavateľstvo a Respekt je to veľká príležitosť," reagovala konateľka R-Presse Anna Soumarová.
Spoločne s bývalým komentátorom Lidových novín Milošom Čermákom, ktorého Bakala najal na funkciu riaditeľa pre stratégiu, má zmodernizovať vzhľad a prilákať nových čitateľov. "Zmeníme formát na časopis. Respekt bude na lepšom papieri, zmení sa jeho vzhľad, aby našiel viac čitateľov," uviedol Čermák. Podľa neho nechce Bakala zasahovať do obsahu. Premena má nastať od 1. januára. V druhej fáze sa má Respekt, ktorého sa týždenne predá 16 000 kusov, odlepiť od strát a priblížiť k nule.
Bakala nie je jediným veľkým podnikateľom, ktorý vlastní médium. Majiteľ Českej poisťovne Petr Kellner vlastní týždenník Euro, realitný magnát Sebastian Pawlovski ovláda Týden, podnikateľ s ropou Karel Komárek vydáva Profit, spolumajiteľ Třinických železiarní Tomáš Chrenek spúšťa TV Barrandov.
Informoval o tom český denník Mladá fronta Dnes.
(1 CZK = 1,344 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. jún 2024 22:08