StoryEditor

MF analyzuje možnosti zníženia niektorej z daní

05.01.2006, 11:55
Autor:
SITASITA
Ministerstvo financií v súčasnosti analyzuje možnosti znižovania niektorej z daní po tom, čo odhadované daňové príjmy dosiahli na konci minulého roka 222,6 mld. Sk, čo je oproti rozpočtovanej sume o 20,6 mld. Sk viac. "Otázka znie, či sa tým vytvára priestor na znižovanie daní." povedal Mikloš.

Ministerstvo financií SR (MF) v súčasnosti analyzuje možnosti znižovania niektorej z daní. Ako ďalej na štvrtkovej tlačovej besede uviedol minister financií Ivan Mikloš, rezort financií začal uvažovať nad touto možnosťou po tom, čo odhadované daňové príjmy dosiahli na konci minulého roka 222,6 mld. Sk, čo je oproti rozpočtovanej sume o 20,6 mld. Sk viac. "Otázka znie, či sa tým vytvára priestor na znižovanie daní. Teraz však považujeme za predčasné sa vyjadrovať či áno, alebo nie," povedal Mikloš.

Podľa neho pri analýze treba brať do úvahy aj faktory, ktoré hovoria proti znižovaniu daní. "V súčasnosti sa slovenská ekonomika vyvíja a rastie tak, že nepotrebuje dodatočné stimuly. Ekonomika je už na hranici, alebo dokonca nad hranicou svojho potenciálneho rastu, a tak by ďalšie stimuly mohli zapríčiniť prehriatie ekonomiky," dodal Mikloš. Ďalším faktorom proti znižovaniu daní je podľa neho využitie dodatočných príjmov z daní na ďalšie znižovanie deficitu verejných financií. Dodatočné daňové príjmy by mohli podľa Mikloša slúžiť aj na navýšenie niektorých verejných výdavkov napríklad v oblasti výstavby infraštruktúry. "Tieto faktory budeme zvažovať pri analyzovaní toho, či dobrý ekonomický vývoj a lepší výber daní vytvára priestor na znižovanie niektorej z daní," dodal Mikloš.

Dôvodom, prečo sa na daniach v minulom roku vybralo viac, je podľa ministra lepší vývoj slovenskej ekonomiky, ako očakávali všetky prognózy. "Z druhej polovice je to zapríčinené inými faktormi, ako je lepší efekt dane z pridanej hodnoty, dobiehanie platieb niektorých zrušených majetkových daní, zvýšenie spotrebnej dane u alkoholu a cigariet na rok 2006 a nárast legálnej spotreby alkoholu a cigariet," uviedol Mikloš.

Na dani z pridanej hodnoty štát v roku 2005 vyzbieral približne 122,4 mld. Sk, čo je takmer o 5,1 mld. Sk viac, ako počítal minuloročný štátny rozpočet. Príjmy zo spotrebných daní sa naplnili na 110,2 %, keď dosiahli takmer 50 mld. Sk. Právnické osoby odviedli v minulom roku do štátnej kasy na dani z príjmov takmer 42,1 mld. Sk. Oproti schválenému štátneho rozpočtu na rok 2005 je to viac o 12 mld. Sk. Na dani z príjmov fyzických osôb získal rozpočet 2,8 mld. Sk, čo predstavuje plnenie celoročného plánu na 135,8 %. Po fiškálnej decentralizácii plynie do štátneho rozpočtu len 6,2 % príjmov z tejto dane a takmer 94 % výnosu dane z príjmov fyzických osôb je príjmom rozpočtov samospráv.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 16:57