StoryEditor

GM bude za súčiastky od Delphi platiť menej

02.05.2006, 16:19
Autor:
SITASITA

Najväčší výrobca automobilov na svete General Motors (GM) Corp. bude platiť nižšie ceny za súčiastky od spoločnosti Delphi Corp., pretože firme Delphi sa nepodarilo dosiahnuť dohodu o pokračovaní súčasných vyšších cien. Oznámila to Delphi v správe pre federálny regulačný úrad. Delphi, bývalá divízia spoločnosti GM a jej najväčší dodávateľ, vyhlásila v októbri bankrot a dostala sa pod zákonnú ochranu pred veriteľmi. O mesiac neskôr GM súhlasil s tým, že sa dočasne vzdá snáh znižovať ceny, za ktoré nakupuje komponenty od Delphi.
GM platil vyššie ceny celý predchádzajúci štvrťrok. Podľa oznámenia Delphi americkej komisii pre cenné papiere sa spoločnosť nedokázala s GM dohodnúť na pokračovaní kontraktov za vyššie ceny. Táto zmena sa podľa oznámenia odrazí aj na finančnej situácii Delphi.
Delphi vyhlásila, že vinou viacerých kontraktov s GM stráca peniaze a plánuje požiadať konkurzný súd, aby zrušil niektoré nerentabilné kontrakty s výrobcom automobilov. Táto iniciatíva výrobcu automobilových komponentov zahŕňa zhruba polovicu z jej ročného objemu kontraktov s GM. V roku 2005 nakúpil GM od Delphi tovar za 12,8 mld. USD, čo zodpovedalo polovici ročných príjmov Delphi.
Delphi súčasne pokračuje v rokovaniach so svojou odborovou organizáciou a GM o dohode, ktorá má znížiť mzdy jej zamestnancov v USA pracujúcich za hodinovú mzdu. Delphi plánuje požiadať konkurzný súd o povolenie zrušiť jej dohody s odbormi ako súčasť jej reštrukturalizácie.
Firma Delphi, druhý najväčší svetový výrobca automobilových komponentov, vyhlásila 8. októbra minulého roka bankrot a na základe kapitoly 11 amerického konkurzného zákona požiadala o ochranu pred veriteľmi na konkurznom súde v New Yorku pre seba a 38 dcérskych firiem. Bankrot Delphi sa netýka jej zahraničných dcérskych firiem, napríklad slovenskej spoločnosti Delphi Slovensko, s.r.o. Senica.

(1 USD = 29,821 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 04:40