StoryEditor

Kazachstan má záujem o podiel v balkánskom ropovode

04.04.2007, 14:17
Autor:
TASRTASR

Kazachstan chce od gréckej a bulharskej vlády kúpiť podiel v balkánskom ropovode v záujme výhodnejšej prepravy ropy z Kaspického mora.
Agentúre Reuters to dnes povedal kazašský minister energetiky Baktykoža Izmuchambetov. Podľa predbežnej dohody Kazachstan sa pripojí k projektu, ktorý bol oficiálne podpísaný pred dvoma týždňami, v rámci 49-% podielu, ktorý spoločne vlastnia Grécko a Bulharsko. "Náš podiel bude závisieť od podmienok, je možné, že získame polovicu zo 49-% podielu," uviedol minister.
Rusko, Grécko a Bulharsko podpísalo dohodu o výstavbe 279-kilometrovom ropovode, ktorý spojí bulharský čiernomorský prístav Burgas s gréckym prístavom Alexandroupolisom. Trasa sa vyhne tureckým úžinám, cez ktoré sa v súčasnosti prepravujú veľké objemy ruskej a kazašskej ropy z Čierneho do Stredozemného mora.
Ruskí ropní producenti Rosnefť a Gazprom Nefť spolu s ropovodným monopolom Transnefť budú v projekte vlastniť 51 %. Ruské firmy zdôraznili, že nebudú predávať podiely v ropovode.
Nový ropovod prepraví 35 miliónov ton ropy ročne s potenciálom zvýšenia prepravnej kapacity na 50 miliónov ton (1 milión barelov za deň).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 18:44