StoryEditor

V Mincovni Kremnica razia mince pre Thajsko a budú aj pre Bangladéš

05.12.2006, 13:58
Autor:
TASRTASR

štátnom podniku Mincovňa Kremnica v súčasnosti razia obehové mince pre Thajsko. Dovedna vyrazia 300 miliónov kusov 25-satangových mincí. Hodnota zákazky je 6,25 milióna USD, v prepočte 166,94 milióna SKK.
Podľa informácie riaditeľa podniku Vlastimila Kalinca je to jedna z najväčších objednávok v tomto roku a dokončia ju až v 2. štvrťroku budúceho roka. Pripravujú sa však už aj na razbu mincí pre Bangladéš. Dostali už potrebné podklady na výrobu razidiel. I keď v tomto roku razili pre Slovenskú republiku v malom množstve jednokorunové mince, v budúcom roku budú slovenské mince opätovne raziť. Budú to všetky druhy okrem desaťkorunáčok, uviedol Kalinec.
V tomto roku dokončili aj veľkú sériu, 155 miliónov kusov gepikov, obehových mincí všetkých nominálnych hodnôt, pre Azerbajdžan. Táto krajina doteraz mince nepoužívala. Ich dizajn sa podobá na euromince. Razili aj takzvané FAO-mince, pre celosvetovú organizáciu OSN pre výživu. Nie sú skutočným platidlom, predávajú sa ako suveníry a zisk sa využíva na potravinovú pomoc najchudobnejším krajinám sveta, ako je napríklad Somálsko a štáty subsaharskej Afriky. Kremnickí minciari ich každoročne vyrábajú niekoľko miliónov kusov. Na ich výrobu požívajú zvyškový a odpadový kov, takže ich výroba je približne o tretinu lacnejšia ako pri ostatných obehových minciach.
V celej bohatej histórii mincovne v Kremnici razili kovové peniaze pre vyše 60 krajín sveta. V súčasnosti prebiehajú ešte rokovania o ďalších kontraktoch s Bangladéšom, Malajziou, Mauretániou a Kirgizskom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 21:36