StoryEditor

Barroso varoval EÚ pred prijatím "zľavnenej" rozpočtovej dohody

08.06.2005, 06:16
Autor:
TASRTASR
Prezident Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso varoval dnes lídrov Európskej únie pred snahou prijať "zľavnenú" rozpočtovú dohodu, ktorá zredukuje ambície Európy pre budúcnosť.

Prezident Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso varoval dnes lídrov Európskej únie pred snahou prijať "zľavnenú" rozpočtovú dohodu, ktorá zredukuje ambície Európy pre budúcnosť.
V prejave na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu Barroso povedal, že dohodu o pripravovanom finančnom výhľade EÚ na roky 2007-13 je možné dosiahnuť v nadchádzajúcich týždňoch. Jej uzavretie je možné aj napriek ranám, ktoré utŕžila jednota odmietnutím euroústavy v holandskom a francúzskom referende, dodal.
Ako šéf komisie prízvukoval, najnovší luxemburský kompromisný návrh finančného výhľadu EÚ je ohrozením pre dostatok prostriedkov na vzdelávanie, výskum, vývoj a zahraničnú politiku.
Návrh finančného výhľadu EÚ na roky 2007 až 2013 Luxemburska, ako krajiny, ktorá tento polrok zastáva predsedníctvo v únii, počíta s výdavkami 871 miliárd eur vo forme záväzkov, čo predstavuje 1,06 % hrubého národného príjmu únie. Ak sa do úvahy berú len skutočné platby, výdavky predstavujú 1 % HNP.
Navrhnuté zníženia by znamenali vzdanie sa cieľa EÚ na výdavky na výskum vo výške 3 % hrubého domáceho produktu, opustenie programu 16 prioritných dopravných projektov dohodnutého v roku 2003 a pribrzdenie študentských výmenných programov.
Redukcia výdavkov na zahraničnú politiku by znamenala, že únia by riskovala nesplnenie svojich sľubov. Prezident EK v tejto súvislosti spomenul predvstupový proces, stabilizáciu situácie na Balkáne, politiku susedstva a humanitnú pomoc.
Barroso pripomenul zákonodarnému zboru, že jeho súhlas je nevyhnutný pre akúkoľvek rozpočtovú dohodu členských štátov. Naliehal na poslancov, aby sa pridali na stranu komisie v žiadosti o väčšie finančné zdroje na vykonanie potrebnej práce.
Informovala o tom britská tlačová agentúra Reuters.
(1 EUR = 38,644 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 19:36