StoryEditor

EK prijala nové právne predpisy o štátnej pomoci pre farmárov

07.12.2006, 15:10
Autor:
SITASITA

Európska komisia (EK) v stredu prijala nové právne predpisy, ktoré sa týkajú poskytovania štátnej pomoci pre poľnohospodársky sektor v období rokov 2007 až 2013. Nové právne predpisy pozostávajú z nariadenia o výnimke a z usmernení. Nariadenie povoľuje členským štátom pri dodržaní určitých podmienok poskytovať štátnu pomoc malým a stredným podnikom, ktoré pôsobia v poľnohospodárstve, bez notifikácie. Usmernenia dopĺňajú toto nariadenie o nové pravidlá pre notifikovanú pomoc. Okrem týchto dvoch dokumentov existuje aj tzv. nariadenie "de minimis". Na základe tohto nariadenia sa podpora štátu, ktorá za tri roky neprekročí sumu 3 tis. eur na poľnohospodára, nepovažuje sa za štátnu pomoc.
Nariadenie o výnimke by malo urýchliť poskytovanie pomoci pre farmárov, čo je dôležité pri vzniku strát spôsobených nepriaznivým počasím alebo chorobami zvierat a rastlín. "Tento nový regulačný rámec poskytne poľnohospodárskemu sektoru efektívny a stabilný nástroj, ktorý umožní harmonický vývoj v rámci stanoveného obdobia," uviedla európska komisárka pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, Mariann Fischer Boelová. "Okrem toho, možnosť výnimky určitých typov štátnej pomoci v poľnohospodárskej oblasti bude pomocou hlavne v prípade, keď sa poľnohospodári ocitnú v skutočnej núdzi," dodala.
Schválené usmernenia zaviedli nové druhy pomoci, ako napríklad pomoc zameraná na dodržovanie noriem, pomoc "Natura 2000" a pomoc určená na platby stanovené v smernici o vodnej politike. Taktiež sa tým zaviedla pomoc na oslobodenie od spotrebnej dane z energetických produktov a elektriny, či pomoc pre lesné odvetvie. V rámci tohto zjednodušenia sa zrušia pravidlá pre štátnu pomoc na reklamu a štátnu pomoc na testy BSE, uhynuté zvieratá a odpady z bitúnkov. Pri spracovaní a uvádzaní poľnohospodárskych výrobkov na trh sa bude poskytovanie štátnej pomoci riadiť ustanoveniami pre štátnu pomoc v rezorte priemyslu. Nové právne predpisy sú v súlade s politikou rozvoja vidieka, ktorú presadzuje EK.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 17:40