StoryEditor

Malchárek navrhne zamietnuť Ruskové stimuly

27.01.2006, 14:16
Autor:
TASRTASR
Minister hospodárstva Jirko Malchárek navrhne vláde SR, aby neschválila exministrom hospodárstva Pavlom Ruskom prisľúbenú štátnu pomoc pre deviatich zahraničných subdodávateľov automobilky Hyundai/Kia pri Žiline.

Minister hospodárstva Jirko Malchárek navrhne vláde SR, aby neschválila exministrom hospodárstva Pavlom Ruskom prisľúbenú štátnu pomoc pre deviatich zahraničných subdodávateľov automobilky Hyundai/Kia pri Žiline.
"Som presvedčený o tom, že takýto záväzok nikdy nevznikol. Minister hospodárstva v tom čase, keď sľúbil túto štátnu pomoc subdodávateľom a Kii, prekročil svoje kompetencie," povedal dnes pred novinármi Malchárek. Navrhne preto vláde, aby v tomto prípade nešla nad rámec záväzkov, ktoré v minulosti schválila.
Zamietnuť štátnu pomoc pre subdodávateľov juhokórejskej automobilky je jednou z 3 alternatív, ktoré Ministerstvo hospodárstva (MH) SR navrhuje v materiáli o ďalšom postupe vo veci riešenia ich požiadaviek na štátnu pomoc. Kameňom úrazu je, že spomenutí dodávatelia plánujú realizovať investičné projekty v tzv. červenej zóne, kde priemerná miera evidovanej nezamestnanosti je do 10 %. Ich investície sú navyše zaradené do typu projektov A, pre ktoré nie je možné poskytnúť štátnu pomoc. Prideliť investičné stimuly subdodávateľom sa však SR zaviazala priamo v zmluve s automobilkou Kia.
Spoločnosť Kia podľa rezortu hospodárstva vníma štátnu pomoc pre svojich dodávateľov veľmi citlivo a na základe vyjadrenia kórejskej strany možno očakávať konanie na diplomatickej úrovni. Poskytnutie štátnej pomoci v tomto prípade ešte v apríli 2005 prisľúbil bývalý minister hospodárstva P. Rusko, čo však neodsúhlasila vláda SR. "Prísľub Pavla Ruska je v súčasnosti nevykonateľný, ak vláda nerozhodne inak," uvádza rezort hospodárstva.
Súhrnný objem požadovanej štátnej pomoci pre 9 vybraných subdodávateľov Hyundai/Kia predstavuje 663,6 milióna Sk. Z tejto sumy žiadajú finančnú dotáciu v sume 331,8 milióna Sk, čiže 50 % z celkovej výšky štátnej pomoci. Objem ich plánovaných investícií predstavuje 5,2 miliardy Sk so zámerom vytvoriť 1 924 pracovných miest. Okrem možnosti zamietnuť žiadosti MH navrhuje ďalšie dve alternatívy. Jednou z nich je poskytnúť štátnu pomoc v požadovanom objeme, druhou prideliť ju v menšom rozsahu, ako boli predložené požiadavky, napríklad iba vo forme daňovej úľavy. Zásadným faktom v súčasnej situácii je tiež otázka disponibilných zdrojov na tento účel v štátnom rozpočte.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 09:10