StoryEditor

Nemecko v januári do zahraničia vyviezlo tovary za 77,5 miliardy EUR

09.03.2007, 13:50
Autor:
TASRTASR

Nemecký export na začiatku tohto roka opäť vzrástol. Nemecko ako najväčší vývozca na svete predalo v januári v zahraničí tovary v hodnote 77,5 miliardy EUR, v prepočte 2,63 bilióna SKK, čo je o 13,4 % viac ako pred rokom. Zahraničný obchod krajiny tak skončil s prebytkom takmer 4 miliardy EUR. Pozitívne saldo zahraničného obchodu sa v januári medziročne zvýšilo zo 12,4 na 16,2 miliardy EUR, informoval dnes spolkový štatistický úrad.
V porovnaní s decembrom 2006 zostal objem vývozu na nezmenenej úrovni. Tento vývoj je však podľa názoru ekonómov štatisticky skreslený, pretože dodatočné hlásenia colných úradov tlačia údaje o vývoze na konci roka smerom nahor. "Skutočný vývoj exportu je jasne rastúci," povedal ekonóm banky Commerzbank Matthias Rubisch. V dôsledku týchto štatistických odchýlok však zahraničný obchod v prvom štvrťroku neprispeje k rastu hrubého domáceho produktu (HDP).
Vyhliadky pre vývoz sú na nasledujúce mesiace skôr zmiešané. Slabšia svetová ekonomika a silnejšie euro podľa názoru expertov hovoria o nižších prírastkoch. Nemecko sa v uplynulom roku s rekordným vývozom v hodnote 893,6 miliardy EUR stalo najväčším exportérom sveta už štvrtýkrát v poradí. "Motorom nemeckého hospodárstva sa namiesto exportu stáva domáca spotreba," uviedla americká Bank of America. Priemysel tak opäť výraznejšie profituje z domácej konjunktúry, zatiaľ čo zahraničný dopyt sa oslabuje.
Dovoz Nemecka sa v januári medziročne zvýšil o 9,6 %. Oproti decembru minulého roka však klesol o 1,5 %. Najviac sa nemeckým firmám z pohľadu exportu darilo vo východoeurópskych krajinách (+ 17,6 ) a mimo Európy (+ 12 %).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 09:27