StoryEditor

Mesto Detva pripravuje dva priemyselné parky

16.03.2006, 10:32
Autor:
TASRTASR
Do budúceho 12-hektárového parku na zelenej lúke medzi starou časťou mesta a sídliskom zatiaľ predstavitelia mesta nezískali investora, aj keď sa oň zaujímalo už asi päť zahraničných firiem. Prestavba bývalej výrobnej haly si vyžiada celkom 232 miliónov Sk.

Mesto Detva pripravuje dva priemyselné parky - v najväčšej výrobnej hale areálu niekdajších Podpolianskych strojární (PPS) a na zelenej lúke v centre okresného sídla. Prestavba bývalej výrobnej haly si vyžiada celkom 232 miliónov Sk, z toho 220 miliónov predstavuje spoločná dotácia od štátu a z eurofondov. Do piatich rokov od jej dokončenia vytvoria v hnedom parku takmer 540 pracovných miest.
Viceprimátor Detvy Jozef Zaťko uviedol, že halu s rozlohou 22 000 štvorcových metrov si mesto prenajalo na 15 rokov. "Prostriedky na jej rekonštrukciu sme získali v rámci Sektorového operačného programu Priemysel a služby na podporu budovania a rekonštrukciu infraštruktúry. Mesto bude financovať päť percent," povedal Zaťko.
Mesto podľa predbežného oznámenia hľadá dodávateľa rekonštrukcie prestavby haly v hnedom parku. "Ide o investíciu, ktorá vyžaduje aj medzinárodný tender, preto sme boli povinní uverejniť v zmysle zákona oznámenie. V priebehu dvoch až troch týždňov podpíšeme zmluvu so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchod a vyhlásime verejnú súťaž na výber dodávateľa na prestavbu haly. Rekonštrukčné práce plánujeme začať v júli 2006 a trvať by mali najviac 18 mesiacov," konštatoval zástupca primátora.
Doplnil, že s budúcimi investormi v hnedom parku - domácou spoločnosťou PPS Group, orientujúcou sa v súčasnosti na dodávky zváraných konštrukcií pre svetoznámych producentov bagrov, banských strojov a kolesových nakladačov, jej dvoma dcérami PPS Final a PPS Vehicles a spoločnosťou Vývoj Martin už podpísalo mesto zmluvy. Prenajmú si priestory a dodajú technológie. Nie je vylúčené, že k týmto štyrom subjektom pribudnú aj ďalšie.
Do budúceho 12-hektárového parku na zelenej lúke medzi starou časťou mesta a sídliskom zatiaľ predstavitelia mesta nezískali investora, aj keď sa oň zaujímalo už asi päť zahraničných firiem. Pri ich hľadaní spolupracujú so SARIO. "Na pozemok chceme dotiahnuť inžinierske siete ešte v tomto roku," poznamenal Zaťko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 12:49