StoryEditor

WiMAX Telecom Slovakia plánuje preinvestovať v SR 10 miliónov EUR

28.06.2006, 15:08
Autor:
TASRTASR

V oblasti prieniku internetu je Slovensko v porovnaní s ostatnými členskými krajinami Európskej únie o dva roky pozadu. "Napriek tomu má náš trh schopnosť absorbovať nové technológie rovnako ako iné krajiny EÚ," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi riaditeľ spoločnosti WiMAX Telecom Slovakia Juraj Kočiško.
Spoločnosť WiMAX je jednou z firiem, ktorá ponúka služby bezdrôtového pripojenia k internetu pre domácnosti. Po svojom trištvrteročnom pôsobení na slovenskom trhu už preinvestovala na tento účel približne 3,5 milióna EUR, v prepočte 133,53 milióna Sk. "Celkovo plánujeme vyčleniť 10 miliónov EUR na vybudovanie širokopásmovej siete na Slovensku. Tieto finančné prostriedky by sme mali preinvestovať v priebehu dvoch rokov," informoval Kočiško. Spoločnosť v tomto časovom horizonte plánuje sprístupniť službu pre približne 60 % populácie Slovenska.
V súčasnosti pôsobí WiMAX Telecom vo viac ako 30 mestách. "V nasledujúcich dvoch mesiacoch začne poskytovať pripojenie k internetu v Nových Zámkoch, Martine, Ružomberku, Partizánskom, Topoľčanoch, Prievidzi, Zlatých Moravciach, Sobranciach, Novom Meste nad Váhom a Kysuckom Novom Meste," spresnil Kočiško. Dodal, že výhodou tohto frekvenčného pásma je dosah signálu až do vzdialenosti 10 až 15 kilometrov od bázovej stanice. "To znamená, že pokrytie majú aj obce v okolí miest, kde iní operátori pripojenie k interentu neposkytujú," dodal Kočiško.
WiMAX Telecom nadobudla ako jedna zo 4 spoločností licenciu na využívanie pásma 3,5 GHz na poskytovanie interentového prístupu na území Slovenska. V súčasnosti tu má približne 1 600 zákazníkov, ich počet by sa mal podľa jej predstaviteľov do konca júla zvýšiť na 2 000. Firma je tiež držiteľom celorakúskej licencie, pričom využíva technológiu WiMAX. Okrem Rakúska a Slovenska pôsobí spoločnosť aj v Chorvátsku a licenciu sa snaží získať v Slovinsku.
(1 EUR = 38,150 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 01:04