StoryEditor

ANO a SF: Odvody do Sociálnej poisťovne by mohli klesnúť o 2 až 3 %

23.06.2005, 20:04
Autor:
TASRTASR

Hospodársky vývoj v SR vytvára priestor pre zníženie odvodov do Sociálnej poisťovne (SP) o 2 až 3 %. Na dnešnej tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní sa na tom zhodli predseda Aliancie nového občana (ANO) Pavol Rusko a predsedníčka Slobodného fóra (SF) Zuzana Martináková.
Podľa slov Ruska by sa sociálne odvody mohli znížiť v oblasti nezamestnanosti a nemocenských dávok, ktorých nastavenie považujú obe strany za vysoké. "Pre krytie výpadku z dôvodu prechodu na druhý pilier sa môže použiť viac zdrojov z privatizácie, a nie krížová dotácia z týchto odvodov," povedal Rusko, podľa ktorého je tiež priestor v zlepšení ich výberu. "Dnes sa pohybuje zhruba na úrovni 94 až 94,5 % a každé percento predstavuje 1,3 miliardy Sk navyše," pokračoval Rusko.
Východiská ANO a SF v oblasti sociálnych odvodov sú podľa Martinákovej veľmi blízke. "Ako politické strany, ktoré majú vo svojej agende zlepšovanie podnikateľského prostredia a podporu podnikateľov, je to agenda, ktorú budeme v rámci svojich možností určite presadzovať," uviedla. Podľa jej slov od budúceho roka takáto reálna príležitosť na zníženie odvodov na Slovensku nastane.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 22:16