StoryEditor

Ukončenie privatizácie SE sa posunie na začiatok roka 2006

04.11.2005, 17:41
Autor:
TASRTASR

Definitívne ukončenie procesu privatizácie 66-% balíka akcií Slovenských elektrární (SE), a. s., talianskou spoločnosťou Enel sa posunie na začiatok budúceho roka. Uviedol to dnes minister hospodárstva SR Jirko Malchárek.
Podľa pôvodného zámeru mala byť akvizícia SE uzatvorená do konca tohto roka. "Koniec roka určite nestihneme. Budeme na tom pracovať tak, aby sme na začiatku budúceho roka mohli hovoriť o situácii, ktorá nás oprávni uzavrieť closing," povedal Malchárek.
Po schválení strategického investičného plánu rozvoja SE vo Fonde národného majetku (FNM) SR zostávajú v privatizácii elektrární nevyriešené ešte viaceré odkladacie podmienky. Sú to napríklad uzatvorené nevýhodné zmluvy SE so spoločnosťou Slovalco a prijatie zákona o fonde na likvidáciu jadrových zariadení. Malchárek navyše spomenul problémy, ktoré vzniknú po uzavretí jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. "Ide o trojročné obdobie medzi likvidáciou a fyzickým odstavením, o ktorom sa doteraz veľmi nehovorilo. Nechalo sa to voľne visieť vo vzduchu. My už voľne visieť vo vzduchu nemôžeme nechať žiadny problém," pripomenul Malchárek.
Oddialenie ukončenia transakcie spôsobuje najmä meškajúci zákon o zadnom palivovom cykle. "Dnes neviem zagarantovať, kedy parlament tento zákon schváli. Predložím ho až vtedy, ak budem presvedčený o tom, že všetky odkladacie podmienky sú vyriešené tak, že SR nebude ťahať v procese privatizácie za kratší koniec," dodal šéf rezortu hospodárstva.
Medzi odkladacie podmienky transakcie patrí aj vyčlenenie atómových elektrární V1 a A1 v Jaslovských Bohuniciach, vyraďovacieho závodu VYZ do štátneho podniku GovCo a vodného diela Gabčíkovo do vodohospodárskej sústavy.
SR podpísala s Enelom zmluvu o predaji 66 % akcií SE vo februári tohto roka. Talianska spoločnosť sa zaň zaviazala zaplatiť 840 miliónov EUR, v prepočte asi 32,7 miliardy SKK. Koncom februára Enel už previedol na viazaný účet v prospech SR zálohu 168 miliónov EUR.
(1 EUR = 38,990 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 15:17