StoryEditor

Klub 500: Zdaňovanie dividend by zhoršilo podnikateľské prostredie

18.04.2006, 14:58
Autor:
TASRTASR
Podľa Klubu 500, ktorý združuje slovenských vlastníkov podnikov nad 500 zamestnancov, by opätovné zavedenie dane z dividend zhoršilo podnikateľské prostredie na Slovensku. Naopak, o potrebe tejto dane je presvedčená strana Smer - SD.

Podľa Klubu 500, ktorý združuje slovenských vlastníkov podnikov nad 500 zamestnancov, by opätovné zavedenie dane z dividend zhoršilo podnikateľské prostredie na Slovensku. Naopak, o potrebe tejto dane je presvedčená strana SMER-sociálna demokracia (SD).
Výsledkom uplatňovania dane z dividend a podielov na zisku v SR by podľa výkonného riaditeľa Klubu 500 Tibora Gregora bolo umelé vytváranie nákladových položiek, rozvoj šedej a čiernej ekonomiky, masívny odlev ziskov do zahraničia, či zmeny sídel firiem. "Postihnutí budú hlavne domáci malí a strední podnikatelia, ktorí nemajú také možnosti ako veľké a zahraničné podniky. Tie si vedia legálne zabezpečiť účtovné presuny ziskov do zahraničia," poznamenal Gregor.
Ako koncom marca uviedol predseda SMER-SD Robert Fico, SR za dva roky na dani z dividend prišla o viac ako 5 miliárd Sk. V jej prospech argumentoval tiež tým, že každá európska krajina má túto daň zavedenú. Podľa Gregora však bolo zrušenie dane z dividend jedným z dôvodov, prečo SR za rok 2005 v porovnaní s plánom vybrala asi o 20 miliárd Sk viac na všetkých daniach.
"Je takmer isté, že sa celkový výber daní z dividend a podielov na zisku zníži, pretože podnikateľom sa neoplatí vytvárať účtovný zisk," myslí si o zavedení zdaňovania dividend Gregor. Na opätovné uplatňovanie dvojitého zdaňovania ziskov podľa neho firmy zareagujú tak, že dane nebudú platiť na Slovensku, ale napríklad v pobaltských krajinách, kde je podobný daňový systém ako v SR.

01 - Modified: 2003-02-24 14:11:13 - Feat.: 0 - Title: Kto do toho vidí - www obchody 02 - Modified: 2003-02-24 14:16:13 - Feat.: 0 - Title: Jeden je málo, dvaja už veľa
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 21:31