StoryEditor

Radičová: Počet nezamestnaných klesá

13.04.2006, 16:53
Autor:
TASRTASR
Podľa ministerky práce Ivety Radičovej počet nezamestnaných klesá, no vážny problém je pretrvávajúci vysoký počet dlhodobo nezamestnaných, ktorí tvoria 68 % z celkového počtu nezamestnaných.

Reformy, ktoré boli po roku 2002 spustené v oblasti trhu práce, priniesli zamestnanie viac ako 100 tisíc ľuďom a pokračovanie rastu zamestnanosti. Informovala o tom ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová pri odpočte výsledkov rezortu práce za končiace sa funkčné obdobie vlády.
"Hlavnými nástrojmi, ktoré tomu pomohli bola široká novela Zákonníka práce a nový systém služieb zamestnanosti s podporou Európskeho sociálneho fondu," konštatovala ministerka. V oblasti podpory rodiny sa zrušili limity na poskytovanie detských prídavkov, pričom nenastal nárast poberateľov týchto dávok, pretože podľa ministerky sa bohatšie vrstvy o detské prídavky neuchádzajú. Pre sociálne najslabšie rodiny rezort práce zaviedol dotácie na stravu a školské pomôcky, ako aj výraznejšie prospechové štipendiá. V oblasti podpory náhradnej starostlivosti vzrástol objem príspevkov zo 120 miliónov Sk v roku 2002 na minuloročných 301 miliónov Sk.
Podľa ministerky reforma sociálneho systému priniesla celý rad otázok a sprievodných problémov, ktoré sa objavili v procese jej implementácie a nie všetky nedostatky sa podarilo odstrániť. "Vážny problém je pretrvávajúci vysoký počet dlhodobo nezamestnaných, ktorí tvoria 68 % z celkového počtu nezamestnaných a pre ktorých súčasná sociálna politika nevytvorila dostatočný priestor, aby sa vymanili tak z pasce chudoby ako aj z dlhodobej nezamestnanosti," priznala Radičová. Ako ďalší nedostatok označila neprehľadný systém sociálnej pomoci, ktorej čerpanie je komplikované a niekedy až nedostupné. Medzi negatíva zaradila aj vytvorenie rozdielov medzi starobnými dôchodkami priznanými pred a po spustení dôchodkového systému.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 09:56