StoryEditor

Britániu čaká ďalšia bitka o prevzatie prevádzkovateľa prístavov AB Ports

15.06.2006, 12:50
Autor:
TASRTASR

Vo Veľkej Británii sa schyľuje k bitke o prevzatie najväčšieho prevádzkovateľa prístavov v krajine. Austrálska Macquarie Bank v stredu informovala, že ako časť konzorcia uvažuje o podaní konkurenčnej ponuky na spoločnosť Associated British Ports (AB Ports). Pritom len pár hodín pred týmto výrokom obchodnú ponuku na prevzatie britského prevádzkovateľa, znejúcu na 2,5 miliardy GBP, v prepočte 139,6 miliardy SKK, predložilo konzorcium okolo americkej investičnej banky Goldman Sachs. Akcie AB Ports po tejto informácii vystrelili smerom hore o 6,4 %.
"To by sa mohlo vyvinúť k novému boju o lepšiu ponuku," uviedol analytik Gerald Khoo z Oriel Securities. Je možné, že sa zopakuje situácia z marca, keď záujemcovia o prevzatie britského prevádzkovateľa prístavov P&O medzi sebou bojovali predkladaním stále vyšších obchodných ponúk. Podobne by aj v tomto prípade mohla ísť cena za AB Ports smerom hore.
Do skupiny okolo Macquarie Bank patrí aj Macquarie European Infrastructure Fund, britský finančný investor 3i Group Plc, Canada Pension Plan Investment Board a Industrie Funds Management. Spoločnosť Admiral Acquisitions, ktorá patrí k druhému konzorciu okolo banky Goldman Sachs, informovala, že firma AB Ports dostane za každú akciu 810 pencí v hotovosti. Pôvodnú ponuku z konca marca vo výške 730 pencí britský prevádzkovateľ vrátil konzorciu s odôvodnením, že je neprimeraná.
Goldman Sachs je po rade neúspešných prevzatí pod tlakom, aby tento obchod úspešne dotiahol do konca. Len v minulom týždni totiž britský prevádzkovateľ letísk BAA uprednostnil pred spoločnosťou Goldman Sachs iné konzorcium pod vedením španielskeho stavebného koncernu Grupo Ferrovial.
Informovala o tom internetová stránka www.reuters.de
(1 GBP = 55,834 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 23:25