StoryEditor

ČEZ sa usiluje o získanie podielu RWE v distribučnej firme SČE

04.07.2005, 12:58
Autor:
TASRTASR

Energetická spoločnosť ČEZ usilovne vyjednáva s nemeckým koncernom RWE o kúpe jeho menšinového balíka v distribučnej spoločnosti Severočeská energetika (SČE). V nej síce ČEZ vlastní 57 % akcií, ale nemá silu robiť kroky, ku ktorým potrebuje dvojtretinovú alebo trojštvrtinovú väčšinu, ktorá je nutná na presadenie najzásadnejších rozhodnutí akciových spoločností.
Blokačnou silou disponuje práve RWE. Ten vo firme drží 4,4 % a ďalších 29,2 % akcií prostredníctvom dcérskej spoločnosti Envia Mitteldeutsche Energie.
Zámerom ČEZ je pritom rozdeliť SČE na predajnú a distribučnú časť, ako to ukladá európska legislatíva, a nástupnícke firmy a zvyškovú časť začleniť do svojej skupiny. Zvlášť v prvom prípade ho ale tlačí čas, pretože zmena sa musí urobiť do konca roka.
Niektoré zdroje z ČEZ uvádzajú, že k dohode by preto mohlo dôjsť už na jeseň. To ale hovorca RWE Transgas Martin Chalupský necháva bez komentára, pretože firma zásadne obchodné a strategické otázky nekomentuje.
"Priestor k dohode vidíme. Preto tiež rokovania vedieme," povedal hovorca ČEZ Ladislav Kříž.
Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 11:13