StoryEditor

SRA: Ekonomika SR by mala v tomto roku kulminovať

23.01.2007, 18:06
Autor:
TASRTASR
Podľa Slovenskej ratingovej agentúry by mala slovenská ekonomika ostať na trajektórii zdravého a stabilného rastu tak v roku 2007, ako aj v nasledujúcich rokoch. Miera nezamestnanosti by mala aj v tomto roku klesať.

Podľa Slovenskej ratingovej agentúry (SRA) by mala slovenská ekonomika ostať na trajektórii zdravého a stabilného rastu tak v roku 2007, ako aj v nasledujúcich rokoch. Uvádza to v správe Základné makroekonomické proporcie vývoja ekonomiky Slovenska v roku 2007 z pohľadu podnikov.
Správa, ktorú dnes predstavitelia SRA prezentovali na seminári Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK), prognózuje, že výkonnosť ekonomiky SR by mala v tomto roku kulminovať a rast hrubého domáceho produktu (HDP) podľa konzervatívneho odhadu zrejme dosiahne svoj vrchol na úrovni okolo 7,5 %, no reálne to môže byť až do 8 %. Na HDP sa má naďalej významne podieľať domáci dopyt, no oproti zahraničnému dopytu sa jeho rast spomalí. Podľa správy má byť významný najmä export produktov automobilového priemyslu.
Podľa spoluautora správy SRA Miloša Hofreitera sa pravdepodobne v tomto i nasledujúcich rokoch v porovnaní s rokom 2006 mierne spomalí prílev priamych zahraničných investícií, avšak ich podiel na štruktúre HDP by mal zostať na stabilnej úrovni približne 5 % HDP. "Bolo by lepšie orientovať sa na investície s vyššou pridanou hodnotou, pomerne jednoznačná orientácia SR na automobilový priemysel môže totiž z hľadiska dlhodobej rovnováhy a stability ekonomiky SR byť vnímaná ako potenciálny zdroj ohrozenia," uviedol pre TASR Hofreiter.
Miera nezamestnanosti by mala aj v tomto roku klesať, avšak menej prudko ako v roku 2006. Produktivita práce má zaznamenať rast a dosiahnuť o 1 % väčšie číslo ako rast reálnych miezd, čo znamená, že reálne zvýšenie disponibilných príjmov by nemalo výraznejšie tlačiť na zvyšovanie inflácie.
Hofreiter pre TASR ďalej uviedol, že napriek pozitívnemu výhľadu "treba venovať zvýšenú pozornosť aj nerovnováham, ktoré v hospodárstve SR vznikajú. Je to napríklad nedostatočná tvorba úspor, respektíve rast zadlženia domácností. Okrem toho, ekonomický rast SR je v súčasnosti financovaný predovšetkým zo zahraničia, investíciami, a takisto možno pozorovať významné štrukturálne nezrovnalosti na trhu práce. V záujme budúcej prosperity sa treba venovať aj týmto otázkam a orientovať sa viac na výrobu z vyššou pridanou hodnotou, respektíve orientovať sa smerom k znalostnej ekonomike."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 15:33