StoryEditor

Vzniklo konzorcium, ktoré má postaviť plynovod z Nórska do Švédska a Dánska

29.01.2007, 18:35
Autor:
TASRTASR

Nórska spoločnosť Gassco dnes podpísala dohodu so 16 priemyselnými a energetickými spoločnosťami o výstavbe plynovodu do Švédska a Dánska. Dnes tom informovali predstavitelia firmy Gassco, ktorá v Nórsku prevádzkuje systém plynovodov.
Pôvodne mal plynovod spájať západné pobrežie Nórska s východom krajiny a pokračovať na juhozápad Švédska. Nakoniec sa však rozhodlo o predĺžení plynovodu, ktorého celková kapacita by mala dosiahnuť 6 miliárd kubických metrov (m3) ročne, až do Dánska. Nórsko je tretím najväčším svetovým exportérom plynu, ale všetky jeho bohaté polia ležia na západnom pobreží. Nórsko doteraz nedodávalo plyn svojim škandinávskym susedom, čo má zmeniť nový 800-kilometrový plynovod.
Spoločnosti sa nezaviazali k plnému financovaniu projektu a je treba vynaložiť ďalšie úsilie, aby sa prišlo k záväznému rozhodnutiu o investíciách. Celková výška investície sa odhaduje na 9 miliárd SEK, čo je v prepočte 34,9 miliardy SKK. Plynovodom by mal začať tiecť plyn v roku 2012.
"Teraz máme dobrú bázu na vybudovanie systému na transport plynu na východ Nórska, západ Švédska a Dánska," uviedol viceprezident spoločnosti Gassco Thor Otto Lohne. Dodal, že "sedem spoločností sa dohodlo na vlastníctve 70-% podielu takéhoto plynovodu a ďalších deväť sa zaviazalo platiť za právo používať ho". Spoločnosti, ktoré sa dohodli na získaní podielu v projekte sú: nórski producenti elektrickej energie Skagerak, Oestfold Energi, Hafslund a Agder Energi, švédska spoločnosti Goeteborg Energi a Nova Naturgas a dánsky prevádzkovateľ distribučných sietí Energinet.
Nórsky minister ropného priemyslu Odd Roger Enoksen privítal tento projekt a uviedol, že urobí všetko preto, aby sa stal realitou. "Je to veľmi sľubný projekt. Som veľmi rád, že prehlbujeme spoluprácu so Švédskom a Dánskom v energetickom sektore." Konečné rozhodnutie o osude projektu by malo padnúť v roku 2009.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
(1 SEK = 3,882 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 09:41