StoryEditor

Bush chce do 10 rokov znížiť spotrebu pohonných látok v USA o 20 %

21.03.2007, 10:03
Autor:
TASRTASR

merický prezident George W. Bush v utorok počas návštevy automobiliek Ford Motor a General Motors prezentoval tzv. plán 20-10. Podľa neho by mali Spojené štáty americké v priebehu nasledujúcich 10 rokov znížiť spotrebu pohonných látok o 20 %. Pri presadzovaní novej energetickej politiky sa spolieha na podporu demokratov v kongrese. Schválenie zmien energetickej legislatívy by podľa Busha "bolo dobrým znamením, že americká vláda si je vedomá (energetického) problému, a že je jeho riešenie je naším spoločným cieľom."
Symbolickým miestom propagácie nového plánu boli americké automobilky Ford Motor a General Motors v stredozápadnej časti USA. Práve tie podľa amerických expertov masívne postihlo postupné zvyšovanie cien pohonných látok v poslednom desaťročí. Niekdajšie piliere americkej ekonomiky dnes v konkurencii ázijských automobiliek strácajú dych. Produkcia výkonných automobilov s vysokou spotrebou im v časoch lacnej ropy počas 90. rokov prinášala zisky. V záujme udržania dobrej povesti a pozícií na americkom trhu však tieto podniky dnes pracujú na vývoji nových modelov. General Motors v Kansase a Ford Motor v Missouri predviedli americkému prezidentovi tzv. hybridné automobily s kombinovaným pohonom a klasické modely so zníženou spotrebou. "Tieto modely dokazujú, že autá s elektrickým pohonom nemusia vyzerať ako vozidlá na golfových ihriskách," uviedol prezident. Podľa informácií Bieleho domu sa v USA doposiaľ predalo vyše 700 000 hybridných vozidiel. Vláda ich predaj podporila daňovými úľavami až do výšky 3 400 USD, v prepočte takmer 85 000 Sk.
Jedným z rozhodujúcich faktorov úrovne energetickej spotreby v Amerike je práve spotreba pohonných látok. Tá predstavuje takmer polovicu denného objemu spotrebovanej ropy. Bushova administratíva preto navrhuje zvýšiť využitie hybridných vozidiel a automobilov s pohonom na alternatívne energie. Jeho návrh predpokladá zníženie spotreby pre rok 2017 na úroveň 35 miliárd galónov (1 galón = 3,785 litra), čo je iba 15 % dnes plánovaného objemu spotreby pre ten rok.
Problematiku zníženia spotreby pohonných látok hodnotil Bush v celkovej perspektíve americkej energetickej politiky. Jeho nový energetický plán má prispieť aj k zníženiu energetickej závislosti USA na rope. Na druhej strane predpokladá zdvojnásobenie kapacity ropných zásobníkov, s cieľom zabezpečenia plynulých dodávok ropy počas prerušení dodávok strategickej energetickej tekutiny.
Otázky energetickej bezpečnosti v USA a globálneho otepľovania sú dnes vo Washingtone hlavnými témami a budú hrať veľkú rolu aj v prezidentskej kampani, ktorá sa práve rozbieha. Experti však majú pochybnosti o tom, či sa americkej vláde podarí dosiahnuť ambiciózne definované ciele.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 01:34