StoryEditor

Slovensko dostane za zatvorenie Bohuníc viac

16.11.2005, 15:21
Autor:
TASRTASR
Európsky parlament dnes odsúhlasil navýšenie finančnej pomoci EÚ pre Slovensko určenej na kompenzáciu následkov uzatvorenia dvoch blokov jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice. Oproti pôvodnému návrhu vo výške 237 miliónov EUR poslanci odhlasovali 400 miliónov EUR.

Európsky parlament (EP) dnes odsúhlasil navýšenie finančnej pomoci Európskej únie pre Slovensko určenej na kompenzáciu následkov uzatvorenia dvoch blokov jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice.
Kým pôvodný návrh Európskej komisie hovoril o pomoci vo výške 237 miliónov EUR, poslancom sa pomerom hlasov 337 ku 222 podarilo presadiť pozmeňujúci návrh žiadajúci navýšenie. Suma, ktorú má Slovensko na tento účel dostať v rokoch 2007 - 2013, tak bude predstavovať 400 miliónov EUR, v prepočte 15,55 miliardy SKK.
Pozmeňujúci návrh Edit Herczogovej (Maďarsko) udávajúci túto sumu sa poslancom na čele so slovenským europoslancom Jánom Hudackým podarilo presadiť vo Výbore EP pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE), ktorý ho odhlasoval 26. septembra.
Konečný súhlas v tejto otázke ešte závisí od rozhodnutia členských štátov v Rade EÚ, avšak názor EP je pre ňu veľmi dôležitým signálom.
Samotná predkladateľka správy v EP Rebecca Harmsová bola proti návrhu na navýšenie a poslancov vyzvala hlasovať proti jej správe. Odôvodnila to tým, že "je proti tomu, aby sa tieto prostriedky dostali do rúk talianskemu ENEL-u." Zároveň podľa nej neexistujú dostatočné záruky, že sa tak nestane a poslanci podľa jej slov týmto krokom odsúhlasia "bianko šek".
Slovenská europoslankyňa Monika Beňová v rozhovore pre TASR presadenie návrhu uvítala. Súčasne sa vyjadrila kriticky na adresu slovenskej vlády žiadajúcej pôvodne 700 miliónov EUR. Podľa Beňovej slovenský kabinet nedokázal dostatočne odôvodniť využitie navrhovanej sumy.
Pomoc na odstavenie Bohuníc má byt súčasťou tzv. Finančnej perspektívy EÚ viacročného rozpočtu EÚ na roky 2007-13, na ktorej sa členské štáty zatiaľ nedokázali dohodnúť. Európske inštitúcie, ich predstavitelia, ako aj viaceré členské štáty však dúfajú, že sa to podarí do konca roka.
Uzavrieť dva bloky jadrovej elektrárne (prvý do roku 2006, druhý do roku 2008) sa Slovensko zaviazalo ešte počas prístupových rokovaní o vstupe do EÚ, najmä na nátlak susedného Rakúska. EÚ následne vypracovala plán finančnej pomoci, ktorý mal slúžiť na realizáciu bezpečnej odstávky elektrárne a zároveň ako kompenzácia na náhradu časti strát, predovšetkým vzhľadom na skutočnosť, že doterajšia energetická samostatnosť SR sa po odstavení elektrárne Jaslovské Bohunice stane minulosťou a bude potrebné dovážať energiu zo zahraničia.
Doposiaľ mohlo Slovensko využiť z finančnej pomoci únie približne 180 miliónov EUR, najnovšie štúdie však poukazujú na straty až vo výške 750 miliónov EUR, pri započítaní nepriamych nákladov sa dokonca odhady vyšplhali až na 5 miliárd EUR.
(1 EUR = 38,864 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:32