StoryEditor

V apríli sa spotrebiteľská dôvera na Slovensku výrazne zlepšila

29.04.2005, 09:52
Autor:
TASRTASR
Indikátor ekonomického sentimentu v apríli tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástol o 1,3 percentuálneho bodu (p.b.) na 113,3 bodu. Hodnotu dlhodobého priemeru tak prevýšil o 8,9 bodu. Medziročne si indikátor polepšil o 8,3 p.b.

Podľa informácií Štatistického úradu (ŠÚ) SR sa pod medzimesačný rast indikátora ekonomického sentimentu podpísalo hlavne výrazné zlepšenie spotrebiteľskej dôvery a pokračujúci priaznivý vývoj v stavebníctve a maloobchode.
Indikátor spotrebiteľskej dôvery dosiahol v apríli historicky najpriaznivejšiu hodnotu -10,5 bodu. Oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 4,7 a medziročne o 14,6 bodu.
Indikátor dôvery v priemysle oproti predchádzajúcemu mesiacu poklesol o 3,3 p.b. Jeho negatívnu zmenu ovplyvnili hlavne nepriaznivé očakávania dopytu po priemyselnej produkcii, ale aj očakávaný pokles priemyselnej produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch.
Indikátor dôvery v stavebníctve sa v sledovanom období medzimesačne zvýšil o 1,5 bodu na -11 bodov, pričom hodnotu dlhodobého priemeru prevýšil o 17 bodov. Jeho rast ovplyvnil dopyt po stavebnej produkcii, ako aj očakávané zvýšenie počtu zamestnancov.
Hodnota indikátora dôvery v maloobchode vzrástla oproti marcu o 2,3 bodu na úroveň 15 bodov. V rastúcom trende pritom pokračuje od januára 2005, a to najmä vďaka priaznivému hodnoteniu súčasnej podnikateľskej situácie a optimálnemu vývoju zásob.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. jún 2024 12:28