StoryEditor

PAS chce zlepšiť legislatívu prostredníctvom súťaže Podnikateľský maják

14.07.2005, 16:51
Autor:
TASRTASR

Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) chce prostredníctvom súťaže s názvom Podnikateľský maják odhaliť v pripravovanej legislatíve najväčšie riziká pre podnikateľské prostredie v SR. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval výkonný riaditeľ PAS Róbert Kičina.
Pointou súťaže, ktorej prvé kolo prebieha od dnes do konca septembra tohto roka, je zapojiť do monitoringu legislatívy v pripomienkovom konaní odbornú i laickú verejnosť. "Chceme vyzvať ľudí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom dostanú do kontaktu s pripravovanou legislatívou, aby nám posielali svoje podnety, kde vidia riziká pre podnikateľské prostredie," povedal Kičina. Týmto spôsobom chce PAS zintenzívniť a zefektívniť proces vyhľadávania potenciálnych bariér pre podnikateľské prostredie.
Aliancia bude v priebehu súťaže získané podnety zverejňovať na svojej internetovej stránke. Zároveň sa ich bude snažiť presadiť do pripravovanej legislatívy na ministerstvách. Podnety sa môžu týkať aj toho istého zákona, nesmú však byť totožné. "Musia byť k rôznym častiam zákona. Pokiaľ by prišli rovnaké, tak sa berie ten, ktorý príde prvý," poznamenal Kičina. Po uzávierke prvého kola súťaže PAS vlastne vyhodnotí tri najhoršie zákony v pripomienkovom konaní, ktoré sa dotýkajú podnikateľského prostredia.
PAS podľa Kičinu očakáva odozvu hlavne od ľudí pracujúcich v štátnej správe, ktorí pripomienkujú zákony na ministerstvách v rámci svojich pracovných povinností. "Plánujeme tiež osloviť advokátskych koncipientov zo známejších kancelárií a súdnych úradníkov," pokračoval Kičina. Dodal, že PAS garantuje anonymitu súťažiacich. "Ich mená budú zverejnené výlučne v prípadoch, ak o to sami požiadajú," upozornil.
Výhercov súťaže určia podnikatelia združení v PAS. Tí po skončení prvého kola posúdia závažnosť rizík, na ktoré ich súťažiaci upozornia. Výsledky budú vyhlásené v polovici októbra. "Plánujeme udeliť tri ceny pre autorov upozornení s najzávažnejším dosahom. Budú v hodnote 45 000, 25 000 a 15 000 korún," vyhlásil Kičina.
Podnikateľská aliancia Slovenska vznikla v roku 2001. Jej zakladateľmi sú Centrum pre hospodársky rozvoj (CPHR) a Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO. V súčasnosti združuje 36 prevažne veľkých podnikov so zahraničnou kapitálovou účasťou pôsobiacich na Slovensku, pričom medzi členov patria napríklad spoločnosti U.S. Steel Košice, Orange Slovensko, Siemens a Coca Cola. Podniky združené v PAS ročne dosahujú tržby na úrovni asi 367 miliárd Sk a zamestnávajú približne 64 000 pracovníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 08:02