StoryEditor

Železiarne Podbrezová: Najúspešnejší rok v novodobej histórii firmy

03.05.2006, 14:21
Autor:
TASRTASR

Železiarne Podbrezová (ŽP) ukončili rok 2005 so ziskom po zdanení 883,3 milióna Sk, čo bolo medziročne o 661 miliónov Sk viac. Majú tak za sebou najúspešnejší rok v novodobej histórii firmy.
Výkony spoločnosti vlani dosiahli 10,1 miliardy Sk s medziročným nárast o 2,2 miliardy Sk. Celkové tržby v roku 2005 sa oproti roku 2004 zvýšili o 1,7 miliardy Sk na 8,1 miliardy Sk.
"Pozitívne sa na výsledku podieľal fakt, že sa nám darilo dlhodobo udržiavať si dobrú úroveň cien našich výrobkov pri súčasnej kontrole výrobných nákladov. Už tradične je naše odvetvie veľmi citlivé na akékoľvek zmeny svetového hospodárstva, preto práve rok 2005 hodnotíme ako mimoriadne úspešný. Negatívne vnímame napríklad skutočnosť, že vláda SR sa rozhodla poskytovať investičné stimuly zahraničným investorom, čo však následne pôsobí demotivujúco na domácich podnikateľov, ktorí veľkou mierou prispievajú do štátneho rozpočtu," konštatoval ekonomický riaditeľ a. s. Železiarne Podbrezová Marián Kurčík.
Export firmy dlhodobo prevyšuje hranicu 85 % celkového odbytu, vlani sa na ňom podieľal 86,17 %. Medziročne v teritoriálnej štruktúre exportu veľké zmeny nenastali. Z finančného hľadiska najvýznamnejšími exportnými teritóriami v uplynulom roku boli Česko, Poľsko, Nemecko, Taliansko, Maďarsko a Francúzsko. Tuzemský trh sa podieľal na predaji 13,83 % a zahraničné trhy 86,17 %.
Priemerný prepočítaný stav zamestnancov v decembri 2005 bol 3 894 a priemerná mesačná mzda vlani predstavovala 21 921 Sk. V medziročnom porovnaní sa priemerný zárobok zvýšil o 1 917 Sk pri znížení počtu zamestnancov o 126, na čom sa však podieľali aj organizačné zmeny.
Výrobca oceľových bezšvíkových rúr, rúrových oblúkov, pozdĺžnych zváraných rúr veľkých priemerov a produktov hutníckej druhovýroby nezanedbáva ani investičnú činnosť, keďže vysoké nároky na kvalitu výroby vyžadujú, aby boli stroje a zariadenia vo vynikajúcom stave. Značné finančné prostriedky však vyčleňuje aj na iné záujmové oblasti napríklad na obnovu kultúrnej a historickej pamiatky hradu v Slovenskej Ľupči či na informačné technológie. Vlani spoločnosť celkove investovala 279,77 milióna Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 22:34