StoryEditor

Sýkora: Výnos dane z nehnuteľnosti môže byť o pol miliardy vyšší ako predpoklad

20.07.2005, 18:06
Autor:
TASRTASR

Výnos z dane z nehnuteľnosti v roku 2005 by mal byť o 1,6 miliardy Sk vyšší v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Informoval o tom na dnešnej tlačovej besede predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora.
Ako uviedol, Ministerstvo financií SR očakávalo nárast o 1,1 miliardy Sk. Zvýšenie o pol miliardy korún, ktoré vzniklo najmä v súvislosti s určovaním výšky miestnych daní obcami, podľa ZMOS "skutočne nie je alarmujúce".
"Hoci došlo k niektorým ojedinelým ťažko zdôvodniteľným nárastom, vo všeobecnosti mestá a obce nezvýšili miestne dane neúnosne," konštatoval Sýkora. Prieskumy podnikateľských združení podľa neho poukazujú na to, že miestne dane nedosahujú v priemere ani 1 % z ich celkových nákladov. Predseda vyzdvihol tiež skutočnosť, že nedošlo k celkovému zvýšeniu daňového zaťaženia obyvateľstva. V minulosti boli medializované niektoré mimoriadne zvýšenia daní pri určovaní výšky miestnych daní. Podľa predsedu ZMOS pri nich nedošlo k porušeniu zákona a mnohokrát boli motivované naplnením rozvojových aktivít obcí.
"Vývoj nie je natoľko dramatický, aby zákon musel obmedziť horné hranice miestnych daní, pretože by to bol zásah do princípov samosprávy, uzavrel Sýkora. Túto filozofiu bude ZMOS presadzovať aj v parlamente, pretože časť podnikateľskej obce má snahu zákonom stanoviť hornú hranicu miestnych daní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 16:33