StoryEditor

EÚ a USA sa spájajú v boji proti celosvetovému produktovému pirátstvu

20.06.2006, 11:11
Autor:
TASRTASR

Obidva najväčšie obchodné bloky sveta, Európska únia (EÚ) a USA, sa po prvýkrát spojili v boji proti celosvetovému produktovému pirátstvu. Európska komisia (EK) dnes v Bruseli informovala, že príslušnú dohodu podpíšu v stredu na stretnutí najvyšších predstaviteľov EÚ a USA vo Viedni.
Na hraniciach únie bolo v roku 2004 objavených okolo 103 miliónov falšovaných tovarov ako hodinky alebo dizajnérske kabelky, čo bolo asi desaťkrát viac ako pred 6 rokmi.
Obe krajiny sa zaviažu k užšej spolupráci colných úradov. Išlo by pritom o spoločné nasadenie úradníkov oboch kontinentov. Americkí a európski špecialisti majú kooperovať aj v tretích krajinách. Dôraz sa pritom bude klásť na Čínu a Rusko. Produktové pirátstvo však vyvoláva obavy aj v celom ázijskom regióne, Latinskej Amerike a na Blízkom východe.
Produktové pirátstvo nepostihuje výlučne luxusné tovary. Podľa údajov EÚ bolo v roku 2004 na hraniciach únie zaistených viac ako 4 milióny falšovaných potravín a nápojov. Veľmi rozšírené je aj falšovanie liekov, hračiek, autodielcov či súčiastok do lietadiel.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 22:01