StoryEditor

Rezort výstavby vidí stavebníctvo v roku 2006 optimisticky

16.01.2006, 15:20
Autor:
SITASITA
Vývoj stavebníctva v roku 2006 vidí rezort výstavby optimisticky. Objem stavebnej produkcie v bežných cenách by mal rásť ročne približne o 10 %. Rezort predpokladá, že objem stavebnej produkcie dosiahne za rok 2005 v stálych cenách roka 2000 približne 91 mld. Sk, čo je nárast takmer o 12 % oproti roku 2004. Slovenské stavebníctvo zaznamenáva v tomto roku najväčšiu dynamiku za posledných päť až šesť rokov.

Vývoj stavebníctva v roku 2006 vidí Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR (MVRR) optimisticky. "Podľa stavu a vývoja stavebných objednávok a ostatných signálov investičnej aktivity predpokladáme, že objem stavebnej produkcie by mal byť v tomto roku minimálne na úrovni roka 2005," konštatoval pre agentúru SITA hovorca MVRR Ján Pálffy. Podľa prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Jána Majerského by mal objem stavebnej produkcie v bežných cenách rásť ročne približne o 10 %. "Rozvoj stavebníctva budú ovplyvňovať najmä investície," zdôraznil Majerský.
Vzostupný podiel na tuzemskej výstavbe bude mať v tomto roku podľa Pálffyho inžinierska výstavba, predovšetkým realizácia projektov pozemnej dopravnej infraštruktúry. MVRR zároveň predpokladá, že vzrastie výstavba nebytových výrobných objektov, napríklad v rámci priemyselných parkov, pokračovať bude aj výstavba administratívnych budov, nákupných centier a centier zábavy. "Nárast sa očakáva aj vo výstavbe bytov, najmä nájomných bytov a budov pre služby hlavne v Bratislave, kde sa pripravujú veľké developerské projekty," uviedol Majerský. Bytová výstavba je pritom podľa Pálffyho aj napriek vzrastajúcej tendencii stále pod úrovňou obvyklou v starých krajinách Európskej únie.
Rezort výstavby predpokladá, že objem stavebnej produkcie dosiahne za rok 2005 v stálych cenách roka 2000 približne 91 mld. Sk. Oproti roku 2004 by to bol nárast takmer o 12 %. "Slovenské stavebníctvo zaznamenáva v tomto roku najväčšiu dynamiku za posledných päť až šesť rokov," uviedol Pálffy. Za deväť mesiacov vlaňajška pritom stavebná produkcia na Slovensku predstavovala 84,863 mld. Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 04:20