StoryEditor

Boj proti rastúcim cenám je pre 43 % Slovákov najdôležitejšia dlhodobá priorita

07.02.2006, 17:30
Autor:
TASRTASR

Najdôležitejšou prioritou na najbližších 10 až 15 rokov je pre 43 % Slovákov boj proti rastúcim cenám. Je to o 14 percentuálnych bodov viac ako v celej Európskej únii (EÚ25). Dať ľuďom väčšie slovo v dôležitých vládnych rozhodnutiach považuje za prioritu číslo jeden 26 % Slovákov a 25 % opýtaných si myslí, že najdôležitejšia priorita je udržiavanie poriadku v krajine.
Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky v Európskej únii Eurobarometer 64, ktorý sa uskutočnil na jeseň 2005. Na Slovensku sa na ňom zúčastnilo 1 096 občanov starších ako 15 rokov.
V rámci celoeurópskeho priemeru je prvoradou prioritou práve udržiavanie poriadku v krajine. K tomuto názoru sa priklonilo 32 % respondentov. Druhý najväčší počet opýtaných, 29 %, si za prvoradú prioritu v dlhodobom horizonte vybral boj proti rastúcim cenám. Tretí najväčší počet respondentov sa priklonil k tomu, že prvoradou prioritou by malo byť dať ľuďom väčšie slovo v dôležitých vládnych rozhodnutiach. Myslí si to 26 % respondentov v EÚ25.
Okrem poradia dôležitosti jednotlivých priorít je rozdiel medzi názormi Slovákov a celoeurópskym priemerom aj vo väčšej vyváženosti názorov na jednotlivé priority v rámci EÚ25, zatiaľ čo na Slovensku jednoznačne dominuje priorita boja proti rastúcim cenám. Tento názor bol ovplyvnený tým, že v období, keď sa uskutočnil prieskum, došlo k zvýšeniu ceny zemného plynu a zároveň boli zverejnené informácie o ďalšom raste regulovaných cien (plyn, elektrická energia, teplo, vodné a stočné) a o zvýšení spotrebných daní z liehu a tabaku od 1. januára 2006.
Aj v prípade odpovedí na otázku, ktorá by mala byť 2. priorita na obdobie najbližších 10 až 15 rokov, sa najväčšia časť Slovákov priklonila k boju proti rastúcim cenám (33 %). Poradie na 2. a 3. mieste zostalo tiež rovnaké, aj keď percentuálne rozdiely sa zvýšili. V prípade EÚ25 sa poradie druhých priorít odlišuje od poradia prvých priorít. Najviac respondentov sa v tomto prípade priklonilo k boju proti vysokým cenám, druhý najväčší počet respondentov si za 2. prioritu zvolilo udržiavanie poriadku v krajine a tretí najväčší počet respondentov si myslí, že 2. prioritou by malo byť dať ľuďom väčšie slovo v dôležitých vládnych rozhodnutiach.
Celkovo si až 76 % Slovákov za jednu z dvoch priorít na najbližších 10 až 15 rokov (prvú alebo druhú) priorít na najbližších 10 až 15 rokov vybralo boj proti rastúcim cenám, 54 % Slovákov si ako jednu z priorít vybralo dať ľuďom väčšie slovo v dôležitých vládnych rozhodnutiach a 47 % opýtaných slovenských občanov za jednu z dvoch najdôležitejších priorít považuje udržiavanie poriadku v krajine. Iba 15 % občanov SR zaradilo medzi 2 najväčšie priority na najbližších 10 až 15 rokov ochraňovanie slobody prejavu, čo je o 15 percentuálnych bodov menej ako v EÚ25.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 22:47