StoryEditor

Trichet: Euro nie je zodpovedné za nezamestnanosť vo Francúzsku

30.04.2007, 09:26
Autor:
TASRTASR

rezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet nesúhlasí s kritikou najvyšších francúzskych politikov smerujúcou na menovú politiku ECB. Ani ECB, ani euro nie sú zodpovedné za nedostatok nových pracovných miest, uviedol Trichet pre denník Journal du Dimanche.
Dvaja kandidáti na post prezidenta vo Francúzsku, Nicolas Sarkozy und Ségolene Royalová, vyhlásili, že vinu za vysokú mieru nezamestnanosti v krajine má silné euro. Požadovali od ECB, aby sa viac zameriavala na rast, a nie iba na cenovú stabilitu. Euro v piatok minulý týždeň po prvý raz od svojho zavedenia v januári 1999 prekročilo hranicu 1,3680 USD.
Vo volebných bojoch sa vždy prejaví pokušenie posunúť Čierneho Petra Európskej centrálnej banke, pripomenul ďalej Trichet pre denník. Úlohou inštitúcie je, aby zostala dôveryhodná.
Miera nezamestnanosti vo Francúzsku v marci prekvapujúco klesla na 8,3 %, stále je však jedna z najvyšších v eurozóne. Analytici sú presvedčení, že vláda musí reformovať svoje prísne zákony týkajúce sa trhu práce, aby miera nezamestnanosti postupne klesala.
Francúzi budú 6. mája rozhodovať v 2. kole o nástupcovi prezidenta Jacquesa Chiraca.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 17:17