StoryEditor

Novela zákona o PZP by mala upraviť výšku poistného krytia

06.07.2006, 12:37
Autor:
SITASITA

Návrh novely zákona o povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel, ktorý ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania, by mal upraviť výšku poistného krytia. Od budúceho roka by sa mal v prípade škody na zdraví a nákladov pri usmrtení prechodne zmeniť najnižší možný limit poistného plnenia zo súčasných 19 mil. Sk na 2,5 mil. eur na nehodu bez ohľadu na počet zranených alebo usmrtených, od začiatku roka 2012 by mal limit predstavovať 5 mil. eur. V prípade škody na majetku by sa malo krytie zmeniť zo súčasných 5 mil. Sk na 500 tis. eur, po uplynutí prechodného obdobia na 1 mil. eur na nehodu bez ohľadu na počet poškodených. Podľa rezortu financií by sa prechodnou lehotou malo zabrániť zvyšovaniu sadzieb poistného.
Cieľom novely zákona je dosiahnutie plnej harmonizácie so smernicami Európskej únie upravujúcimi oblasť poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. PZP je podľa ministerstva financií dôležité, nakoľko poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla tvorí významnú časť trhu neživotného poistenia. V návrhu zákona sa zároveň zavádza právo poisteného kedykoľvek požiadať poisťovňu o vydanie dokladu o škodovom priebehu poistenia zodpovednosti za obdobie najmenej predošlých päť rokov zmluvného vzťahu. Poisťovňa je povinná tento doklad vydať do 15 dní od doručenia žiadosti poisteného.
V návrhu zákona sa upravuje aj ustanovenie týkajúce sa vymáhania pokút obvodnými úradmi. Zavádza sa tvorba technických rezerv Slovenskou kanceláriou poisťovateľov, ktorá spravuje garančný fond a vykonáva hraničné poistenie. Zároveň tvorí technické rezervy na celý rozsah činnosti ako aj na úhradu záväzkov kvôli prechodu práv a povinností Slovenskej poisťovne, a.s. na Slovenskú kanceláriu poisťovateľov.

(1 EUR = 38,387 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:56