StoryEditor

Rast nemeckej ekonomiky v budúcom roku prekoná očakávania

18.12.2006, 12:19
Autor:
TASRTASR

Rast ekonomiky eurozóny by mohol byť vyšší, než sa očakávalo. K optimizmu prispieva predovšetkým pozitívny výhľad v Nemecku. Pre taliansky denník Corriere della Sera to povedal európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Joaquín Almunia.
Nemecko podľa neho rýchlo absorbuje 3-% zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) a jeho rast by mal prekonať 1,2 %, ktoré uviedla vo svojej novembrovej prognóze Európska komisia (EK). DPH v Nemecku sa s platnosťou od 1. januára 2007 zvýši na 19 % z doterajších 16 %. Je to najvyšší rast DPH v povojnovej histórii krajiny.
Almunia upozornil aj na to, že kielsky Inštitút pre výskum svetovej ekonomiky IfW minulý týždeň revidoval svoju prognózu rastu nemeckej ekonomiky na 2,1 % z pôvodne očakávaného 1 %. "Je pravda, že v novembri sme zverejnili prognózu na úrovni 1,2 %, ale ak sa tieto signály potvrdia, vývoj v Nemecku by mal byť v roku 2007 lepší, než sme očakávali." Dodal, že z vysokého rastu v Nemecku bude profitovať aj zvyšok eurozóny.
EK dnes zverejní nový štvrťročný hospodársky výhľad. Medzinárodný menový fond (MMF) minulý týždňa zvýšil svoju predpoveď rastu nemeckej ekonomiky v tomto roku na 2,5 % a v roku 2007 na 1,5 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:36