StoryEditor

Podielové fondy nie sú zázračnou alternatívou k nízko úročeným bankovým vkladom

22.06.2006, 16:20
Autor:
TASRTASR

Vývoj ukázal, že podielové fondy (PF) nie sú žiadnym zázračným receptom pre ľudí, ktorí hľadali alternatívu k nízko úročeným bankovým vkladom. "Aj podielové fondy majú svoje plusy, svoje mínusy, riziká, sú veľmi rôznorodé a je potrebné vidieť ich štruktúrovane," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi riaditeľ odboru treasury Privatbanky, a. s., Bratislava, Miron Zelina.
Po najväčšom rozmachu PF okolo rokov 2004 - 2005 teraz podľa Zelinu nastáva určité vytriezvenie. Stagnujú ich čisté predaje a podielnici už prišli na to, že ide o finančné investovanie ako každé iné, ktoré prináša so sebou i riziká. Ľudia, ktorí investovali do PF, si často neuvedomovali, že nedávajú peniaze do banky, ale do správcovskej spoločnosti, čo je rozdiel aj z pohľadu ochrany vkladov, pripomenul Zelina. Kým bankové vklady sú investíciou s pevným výnosom, výnosnosť PF osciluje. Výkonnosť PF závisí od trhových faktorov, a nie od historických výnosov v niekoľkých predchádzajúcich rokoch. Ľudí však práve historická výkonnosť často zvedie a nie veľmi vnímajú, že minulé výnosy nie sú zárukou budúcich, konštatoval Zelina. PF však majú podľa neho na trhu nezastupiteľné miesto a sú vhodné najmä pre retailových investorov. Ich výhodou je rozsiahly dohľad, ktorý je nad nimi vykonávaný, a ich široká dostupnosť na trhu.
Ako ďalej povedal Zelina, veľmi dôležité je podľa neho hovoriť aj o poplatkoch a nákladoch, ktoré sú s PF spojené. Správcovské spoločnosti v čase boomu pre masívny prílev prostriedkov do PF neboli nútené znižovať poplatky, skutočná konkurencia sa začína až v súčasnosti pri nižších čistých predajoch PF. Sami investori by mali byť investigatívnejší a viac sa pýtať, do čoho v skutočnosti vkladajú peniaze a aké celkové náklady vrátane poplatkov sú s investíciou spojené, upozornil Zelina.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 06:02