StoryEditor

Strata General Motors je výrazne vyššia

17.03.2006, 10:19
Autor:
TASRTASR

Americká automobilka General Motors (GM) vykázala za rok 2005 výrazne vyššiu stratu, ako pôvodne uvádzala. Strata 10,6 miliardy USD, v prepočte 329,33 miliardy SKK, bola o 2 miliardy USD vyššia, ako sa doteraz tvrdilo, informovala spoločnosť v noci nadnes.
Táto skutočnosť predstavuje najnovší úder pre firmu, ktorá utrpela veľkú stratu a musí sa vyrovnať s klesajúcim odbytom svojej produkcie, najmä na domácom trhu.
Dodatočná strata sa sčasti odvíjala od rozsiahleho reštrukturalizačného programu, ktorý vyústi do zatvorenia niekoľkých tovární. Náklady na rušenie výrobných kapacít a odstupné zamestnancom sa zvýšili o 300 miliónov USD na 1,7 miliardy USD. V snahe zvýšiť svoju konkurencieschopnosť GM zruší v priebehu nadchádzajúcich troch rokov 30 000 pracovných miest.
Finančná angažovanosť GM v Delphi, dodávateľovi autodielcov, ktorý požiadal vlani o ochranu pred veriteľmi, sa tiež výrazne zvýšila. GM ako bývalý vlastník firmy a stále jej významný akcionár má záväzok platiť dôchodky a náklady na zdravotnú starostlivosť zamestnancov.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
(1 USD = 31,069 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 08:47