StoryEditor

Česká vláda stanoví dátum prijatia eura až po presadení reforiem

12.04.2007, 08:49
Autor:
TASRTASR

Česká vláda chce počkať na to, ako dopadne reforma verejných financií, a až po tom stanoví dátum vstupu do eurozóny. Dnes to povedal český premiér Mirek Topolánek.
ČR pôvodne plánovala prijať euro v roku 2010. Kvôli vysokému schodku verejných financií sa však musela tohto plánu vzdať a zatiaľ nestanovila žiadny nový cieľový dátum pre prijatie spoločnej európskej meny. Očakáva sa, že vláda a Česká národní banka do leta zhodnotia konvergenčnú stratégiu krajiny a rozhodnú sa, či stanovia nový termín.
Ministerstvo financií sa už vyjadrilo, že novým termínom by mohol byť rok 2012, avšak mnoho predstaviteľov vlády dáva prednosť tomu, aby si krajina nestanovovala žiaden záväzný dátum. Týmto spôsobom chcú získať viacej času na priblíženie sa bohatším ekonomikám západnej Európy.
"Nepochybne počkáme so stanovením nejakého konkrétneho dátumu do schválenia relevantných reforiem," uviedol dnes Topolánek. Bez ich schválenia je podľa českého premiéra akákoľvek diskusia na túto tému zbytočná.
Topolánkova vláda chce naplniť štátnu pokladnicu zvýšením dolnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH). Tento krok chce kompenzovať znížením zdanenia fyzických aj právnických osôb. Kabinet chce okrem toho priškrtiť výdavky na sociálnu starostlivosť. Cieľom reformy verejných financií je snaha o zníženie rastúceho rozpočtového deficitu. V tomto roku by schodok verejných financií mal dosiahnuť 4 % hrubého domáceho produktu (HDP). V budúcom roku ho vláda plánuje znížiť smerom k 3 % HDP. Stále však nie je isté, či vláda dokáže nájsť podporu pre svoje reformy v parlamente, kde nemá väčšinu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 04:17