StoryEditor

NBS predpokladá, že ekonomika bude naďalej akcelerovať

25.10.2005, 16:42
Autor:
TASRTASR

Vývoj inflácie meranej harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien v septembri zaznamenal v porovnaní s krátkodobými očakávaniami Národnej banky Slovenska (NBS) miernejšiu dynamiku ovplyvnenú predovšetkým presunom očakávaného rastu cien energií do nasledujúcich mesiacov. Informoval o tom na tlačovej besede počas prestávky rokovania rady guvernér NBS Ivan Šramko.
Podľa jeho slov by do konca roku 2005 na spotrebiteľské ceny mali naďalej pôsobiť tlmiace faktory v podobe relatívne nízkej dovezenej inflácie a konkurenčného prostredia na maloobchodnom trhu, ktoré sa odzrkadľujú najmä vo vývoji cien priemyselných tovarov bez energií a vo vývoji cien potravín. Výhľad inflácie na koniec roka indikuje vplyvom rastu regulovaných cien prekročenie inflačného cieľa, kým predikcia jadrovej inflácie je v porovnaní s júlovou strednodobou predikciou nižšia.
Banková rada NBS pri prerokovávaní strednodobej predikcie konštatovala, že v porovnaní s predchádzajúcou júlovou predikciou nedošlo k zásadným zmenám základných vývojových tendencií makroekonomických premenných. Zvýšenie predikcie inflácie nad úroveň cieľa v roku 2005 je podľa neho ovplyvnené už avizovaným rastom regulovaných cien. Tak ako už NBS upozornila ide o jednorazový efekt a súčasne faktor, ktorý je definovaný ako výnimka z plnenia inflačného cieľa. Aj keď priamy vplyv rastu regulovaných cien na medziročnú dynamiku inflácie pominie koncom roku 2006, mierne rýchlejší rast cien v porovnaní s predchádzajúcou predikciou by mohol nastať v dôsledku sekundárnych efektov. Práve na ich tlmenie bude zameraný výkon menovej politiky NBS. Aktuálna predikcia inflácie na roky 2007 a 2008 neprináša v porovnaní s predchádzajúcou prognózou významnejšie zmeny a v obidvoch rokoch by malo dôjsť k splneniu inflačného cieľa.
V očakávanej dynamike HDP v celom horizonte predikcie nedochádza k výrazným zmenám v porovnaní s predchádzajúcou štvrťročnou predikciou. "Naďalej možno očakávať vysokú výkonnosť hospodárstva založenú na spolupôsobení domáceho a zahraničného dopytu ako faktorov rastu. Rovnako ako v predchádzajúcej predikcii NBS očakáva, že rast ekonomiky by mal až do roku 2007 postupne akcelerovať, čo by malo byť ovplyvnené predovšetkým zvýšením produkcie v automobilovom priemysle. Rast produkčných možností ekonomiky v dôsledku prílevu priamych zahraničných investícií by mal priaznivo ovplyvniť aj vzťah produktivity práce a miezd," konštatoval guvernér.
Závery októbrovej strednodobej predikcie potvrdili správnosť doterajších rozhodnutí BR NBS o nemenení nastavenia menovej politiky, nakoľko potreba tlmenia dosahu sekundárnych efektov z rastu regulovaných cien na cenový vývoj limituje v súčasnosti priestor pre ďalšie uvoľňovanie menovej politiky. Vzhľadom na uvedené skutočnosti rozhodla BR NBS o ponechaní určenej výšky úrokových sadzieb.
Rizikom strednodobej predikcie zostáva vývoj cien ropy, ktoré je v podmienkach SR znásobené vyššou váhou pohonných látok v spotrebiteľskom koši v porovnaní s ostatnými krajinami. Rizikom rovnako ostáva aj vývoj miezd, ktoré by mohli rásť oveľa rýchlejšie ako produktivita práce.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 13:09