StoryEditor

SR si bude môcť ponechať 25 % cukrovej kvóty Eastern Sugar

24.11.2006, 09:21
Autor:
SITASITA

Slovensko si bude môcť ponechať 25 % cukrovej kvóty, ktorú Európska únia pridelila odchádzajúcej cukrovarníckej skupine Eastern Sugar. Informovala o tom eurokomisárka pre poľnohospodárstvo Mariann Fischer Boelová na štvrtkovej tlačovej besede, ktorá sa konala v Skalici pri príležitosti jej návštevy Slovenska. Ročná kvóta spoločnosti Eastern Sugar predstavovala 70,1 tis. ton cukru. Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa sa však obáva, že nikto nebude mať záujem o prevzatie tejto časti kvóty. "Agrárni ministri Slovenska, Maďarska a ČR presadili vo vzťahu spoločnosti Eastern Sugar k pestovateľom vyplácanie kompenzácií vo výške 20 %, keď pôvodný návrh cukrovarníckej firmy sa pohyboval na úrovni 10 %," informoval ďalej M. Jureňa.
Podľa eurokomisárky je cieľom cukrovej reformy poskytnúť spoločnostiam, ktoré produkujú cukor možnosť, aby sa rozhodli, či bude pre nich výroba sacharózy v budúcnosti, keď budú ceny cukru klesať až o 36 %, rentabilná. Konštatovala to na margo zatvárania cukrovarov Eastern Sugar.
Ministri poľnohospodárstva členských krajín EÚ na svojom zasadaní vo februári tohto roka schválili radikálnu reformu európskeho cukrovarníckeho sektora, ktorá platí od začiatku júla tohto roka. Reforma počíta so znížením garantovanej minimálnej ceny cukru pre producentov o 36 %. Hlavnou súčasťou reformy EÚ v odvetví cukrovarníctva bolo vytvorenie reštrukturalizačného fondu na pomoc pri reštrukturalizačnom procese potrebnom na zvýšenie konkurencieschopnosti cukrovarníckeho priemyslu. Cieľom reformy je zníženie kvóty približne o 6 mil. ton cukru, čím by EÚ podľa EK dosiahla trhovú rovnováhu. V obdobiach 2006/2007 a 2007/2008 bude každá tona cukru uvoľnená z kvóty kompenzovaná sumou 730 eur.
Vzhľadom na prebiehajúcu reformu európskeho cukrovarníctva a možnosť žiadať o príspevky z reštrukturalizačného fondu o osude svojich cukrovarov rozhodla v októbri tohto roka aj skupina Eastern Sugar. Aj napriek vysokej rentabilnosti a konkurencieschopnosti sa rozhodla zatvoriť svoje cukrovary v Maďarsku v Českej Republike a na Slovensku. Pestovatelia cukrovej repy a dodávatelia zariadení pre uvedených päť cukrovarov môžu požiadať o kompenzáciu z reštrukturalizačného fondu EÚ. V SR sa rozhodnutie Eastern Sugar dotkne cukrovaru spoločnosti v Dunajskej Strede.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 19:07