StoryEditor

V spore okolo agrárnej politiky Európskej únie došlo k zostreniu

08.11.2005, 09:26
Autor:
TASRTASR

V spore medzi Francúzskom a Európskym komisárom pre obchod Petrom Mandelsonom o kurze rokovaní v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) dnes prišlo k ďalšiemu zostreniu. Mandelson varoval Paríž pred ďalšou kritikou, pretože to oslabuje pozíciu Európy. Naopak, francúzsky minister zahraničných vecí Philippe Douste-Blazy potvrdil, že jeho krajina bude vetovať výsledok rokovaní, ak Mandelson nezohľadní agrárne záujmy Francúzska.
"Nikto by nemal mať ani najmenšie pochyby o odhodlanosti Francúzska," povedal minister. Protirečil Mandelsonovým vyjadreniam, podľa ktorých Francúzsko nemá žiadne právo veta v záležitostiach obchodnej politiky, pre ktorú je kompetentná iba Európska komisia (EK). "Nebudeme súhlasiť so žiadnym výsledkom, ktorý ide za už schválenú reformu agrárnej politiky EÚ," povedal Douste-Blazy. Pri rozhodujúcom kole rokovaní v rámci WTO o päť týždňov v Hongkongu ministri EÚ samozrejme musia odsúhlasiť výsledok rokovaní. "Bolo by veľmi nebezpečné, ak by sa komisia pokúšala ignorovať toto základné pravidlo únie."
"Chápem, že členské štáty sú pod tlakom rôznych lobby a nevládnych organizácií," povedal Mandelson v Bruseli pred ministrami zahraničných vecí členských štátov EÚ. Dôveryhodnosť EÚ a jej pozícia pri rokovaniach sa však podľa Mandelsona oslabia, ak podľahne tomuto tlaku. Obhajoval návrh EÚ z konca októbra, v ktorom sa počíta s ďalším otvorením v agrárnej oblasti. Táto ponuka bola síce kritizovaná, ale partneri v rámci WTO ju neodmietli.
Podľa Douste-Blazyho zatiaľ na túto ponuku EÚ väčšieho otvorenia trhu pre poľnohospodárske produkty predovšetkým z krajín tretieho sveta partneri nereagovali. "Je na našich partneroch, aby urobili nejaký krok." Francúzsko bude trvať na v roku 2003 schválenej agrárnej politike únie: "To je červená línia, na ktorej budeme trvať. Ak bude prekročená, nebudeme súhlasiť."
EÚ ponúka zníženie najvyššieho cla na agrárne produkty až o 60 %. Francúzsko pri jeho výhradách podporujú viaceré štáty, medzi ktorými je napríklad Španielsko, Portugalsko alebo Grécko. Na tento týždeň sú v Londýne a Ženeve naplánované prípravné rokovania pre Hongkong.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 09:27