StoryEditor

Registrujeme 140 záujemcov o investovanie v SR

23.05.2007, 12:16
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR spolu so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) registruje približne 140 záujemcov o investovanie na Slovensku. Ako počas 14. ročníka Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre uviedol minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek, najväčšia časť investorov má záujem o investície v oblasti strojárskej výroby.
"Postupne k nám prichádzajú aj sofistikovanejšie projekty. Je pozitívne, že mnohí investori najmä v oblasti aplikovaného výskumu majú záujem preniesť výrobu zo svojich destinácií práve na Slovensko," tvrdí Jahnátek. Rastový potenciál vidí minister hospodárstva v rozvoji malého a stredného podnikania, ktoré sa v súčasnosti podieľa na celkovom vývoze 37 %. "Veľké podniky majú definovanú výslednú výrobnú kapacitu. Ak chceme hovoriť o rozšírení exportu, zvýšení DPH a podielu výroby, musíme sa sústrediť na malé a stredné podnikanie," povedal.
Strojársky priemysel na Slovensku vykázal v minulom roku tržby za vlastné výkony 446,8 miliardy Sk, čo je nárast o 11 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Na celom priemysle SR sa tržby strojárskeho priemyslu podieľali 28 %. Minuloročný export zaznamenal rast o 9,4 % a dosiahol 347,5 miliardy Sk, čo je 35,8 % z celého priemyslu Slovenska. Podľa štatistiky Zväzu strojárskeho priemyslu SR hospodársky výsledok strojárskych podnikov pred zdanením dosiahol hodnotu vyše 17 miliárd Sk. Podľa prezidenta zväzu Milana Cagalu zabezpečuje strojárstvo vyše 30 % hrubého domáceho produktu. Podiel automobilovej výroby by mal v roku 2008 tvoriť viac ako polovicu priemyselnej výroby Slovenska a na exporte slovenského priemyslu by sa mal podieľať vyše 60 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:58