StoryEditor

Pre podnikanie je podstatné zachovanie daňovej reformy i zákonníka práce

13.06.2006, 19:07
Autor:
TASRTASR

Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) a Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) považuje za vhodné zachovať daňovú reformu v súčasnej forme s postupným znižovaním dane z príjmu fyzických a právnických osôb až do 15 %, ponechať zákonník práce, druhý pilier dôchodkového sporenia a novo konštituovaný a už zabehnutý mechanizmus tripartity.
Ide o základné odporúčania Auditu prekážok podnikania na Slovensku, ktorý vypracovali RÚZ a PAS a prezentovali na dnešnej konferencii. Audit hodnotí súčasnú úroveň podnikateľského prostredia v SR a navrhuje vláde SR opatrenia na jeho ďalšie skvalitňovanie. Riešitelia tohto projektu v septembri 2005 až máji 2006 identifikovali najzávažnejšie bariéry rozvoja podnikania na Slovensku a zároveň navrhli komplex opatrení, ktoré majú daný nepriaznivý stav odstrániť.
Aby slovenská ekonomika ďalej rástla a zvyšovala si konkurencieschopnosť, je podľa auditu nevyhnutné v nastávajúcom období uskutočniť zásadnú reformu sociálneho systému. Tá by mala znížiť daňové a odvodové zaťaženie a zefektívniť sociálnu solidaritu prostredníctvom zavedenia koncepcie odvodového bonusu. Výber daní a sociálnych a zdravotných odvodov odporúčajú zjednotiť na daňové úrady. Riešitelia navrhujú zrušiť inštitút minimálnej mzdy a jej úpravu preniesť na vyjednávanie sociálnych partnerov v rámci bipartity. RÚZ a PAS žiadajú i zníženie zbytočného byrokratického, regulačného a poplatkového zaťaženia podnikateľov. Pre rozvoj podnikania je nevyhnutné dosiahnuť vyššiu efektívnosť vymožiteľnosti práva, skvalitniť a zjednodušiť legislatívny proces ale i obsahovo reformovať školstvo a zmeniť systém jeho financovania na viaczdrojové. V neposlednom rade je podľa auditu dôležité i dosiahnuť vyrovnané hospodárenie verejných financií bez zvyšovania finančného zaťaženia obyvateľov a podnikateľskej sféry.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 09:58